Yeltsin para umarken bol nasihatle yetindi

Güncelleme Tarihi:

Yeltsin para umarken bol nasihatle yetindi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rusya'daki ekonomik krizin orta yerinde Yeltsin'le zirve buluşması için Moskova'ya giden ABD Başkanı Bill Clinton, bol bol dert dinledi ve nasihat verdi. Clinton ‘Para değil, destek getirdim’ mesajı verdi.

Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'le ABD Başkanı Bill Clinton arasında dün Moskova'da başlayan iki günlük zirve toplantısından Rusya'nın yaşadığı derin ekonomik krize parasal çözüm çıkmadı. 18 aylık bir aradan sonra Yeltsin'le ilk kez zirvede buluşan Clinton, Rusya'ya nakit yardımında bulunmayacaklarını, ancak piyasa ekonomisine dönük reformların devam etmesi halinde, Uluslararası Para Fonu (IMF) nezdinde Moskova'ya destek vereceklerini bildirdi.

Ekonomik krize müdahale edebilecek bir hükümeti bulunmayan Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin de Clinton'la görüşmesinde, derin ekonomik krize rağmen reformlardan geri adım atılmayacağına ilişkin güvence verdi.

Başbakan adayı Viktor Çernomırdin için parlamentonun alt kanadı Duma'dan onay alamayan Yeltsin, Clinton'a iç siyasetle ilgili bol bol şikayette bulundu ve hükümet kurulmasını engelleyen Komünistlerin siyasi istikrarsızlıktan sorumlu olduğunu söyledi.

DERT BABASI

Yeltsin'in şikayetlerine dikkatle kulak veren Clinton bugün de Komünist Parti Lideri Gennadi Zuganov'la buluşacak ve muhtemelen yine bir dizi şikayetle karşılaşacak. Zuganov dün yaptığı açıklamada, ‘‘Clinton'a, gerçeklerin hiç de Yeltsin'in anlattığı gibi olmadığını söyleyeceğim. Bu içkici adama güvenmemes için ona uyarıda bulanacağım’’ dedi.

Şimdi Moskova'daki siyasi çevreler, Clinton'ın Moskova'daki siyasi krize çözüm bulmak için bir çeşit hakem rolü üstleneceğini ümit ediyorlar. Clinton'ın Çernomırdin'in başbakanlığına ‘‘evet’’ oyu vermeleri için Komünistleri ikna edebileceğini belirten bu çevreler, Rusya'nın siyasi istikrara kavuşmasıyla birlikte, ekonomik sorunlara da çözüm bulunabileceği düşüncesindeler.

ABD'NİN TALEPLERİ

Clinton, Rusya'ya nakit yardımında bulunmasa bile, IMF nezdinde verdiği destek çok büyük önem taşıyor. Çünkü IMF, Yeltsin'in reformlardan geri adım atılmasını isteyen Komünistlere biraz daha boyun eğmesi durumunda, 15 Eylül'de verilecek 4.3 milyar dolarlık krediyi askıya almayı planlıyor.

Amerikan Yönetimi ekonominin düzlüğe çıkabilmesi için Rusya'dan şu taleplerde bulunuyor: bankacılık sisteminin güçlendirilmesi, kredi sisteminin geliştirilmesi, piyasalara aşırı miktarda para pompalanmasından ve yeni banknot basımından kaçınılması, vergi reformuna gidilmesi.

Başbakanlığı vekaleten yürüten Viktor Çernomırdin, dün Başkan Yeltsin'in yanı sıra katıldığı zirve toplantısında, vergi sisteminde köklü reformlara gidileceği yolunda Clinton'a güvence verdi.

Ben çok iyiyim

Yeltsin, Clinton’u dostluk simgesi olarak Rus ekmeği sunarken (solda), Hillary Clinton da basının ilgi odağıydı. Havalimanında Başbakan Vekili Çernomırdin’in eşi Valentina tarafından karşılanan Hillary, kocasının Monica ile ilişkisini itiraf etmesinden beri ilk kez basının karşısına çıktı. Bir gazetecinin imalı ve ısrarlı şekildeki ‘Nasılsınız?’ sualine, üzerine basa basa ‘Ben çok iyiyim’ cevabı verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!