Yazıcıdan plastik tabanca ABD’yi böldü: Silahını kendin yap tartışması

Güncelleme Tarihi:

Yazıcıdan plastik tabanca ABD’yi böldü: Silahını kendin yap tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2018 01:22

ABD bu kez 3 boyutlu printer’larla silah yapılmasına izin veren taslakların internete yüklenmesi girişimiyle çalkalanıyor. ABD Başkanı Donald Trump bu girişime destek verirken silah karşıtı aktivistlerin itiraz etmesi ve sekiz eyalet ile Columbia bölgesinin hukuki süreç başlatması üzerine mahkeme geçici olarak uygulamayı durdurma kararı aldı.

Haberin Devamı

ESKİ bir hukuk fakültesi öğrencisi olan Cody Wilson, ABD Anayasası’nın silah taşıma hakkı tanıdığını, buna kişinin kendi silahını yapabilmesinin de eklenmesi gerektiğini savunuyor. Sonunda beş yıldır süren tartışmanın ardından Trump Yönetimi, Wilson’ın şirketine üç boyutlu baskı sistemlerinden plastik silah üretilmesini sağlayacak taslakları internette paylaşmasına onay verdi.

GEÇİCİ DURDURMA

Buna göre dün itibarıyla yazılımların internette olması öngörülüyordu. Silah karşıtları, silahların kontrolünün zorlaşabileceği gerekçesiyle karşı çıkarken sekiz eyalet ile Columbia bölgesi uygulamanın durdurulması için yasal mücadele başlattı. ABD Başkanı Donald Trump ise önceki gün Twitter hesabından “3-boyutlu plastik silahların halka satılmasını sabırsızlıkla bekliyorum” diyerek tartışmaya katıldı. Washington eyaletindeki Seattle Bölge Yargıcı Robert Lasnik, dijital taslakların internete yüklenmesine yönelik 10 Ağustos’taki duruşmaya kadar geçici durdurma getirdi. Davacılardan New York Başsavcısı Barbara Underwood, kararı “ortak akıl ve kamu güvenliği için büyük zafer olarak” niteledi. Ancak mahkeme kararına rağmen plastik silah taslaklarının bir kısmı internete sızdı.

Haberin Devamı

MÜCADELEDE KARARLI

Tepkiler üzerine Beyaz Saray Sözcüsü Hogan Gidley bir açıklama yaparak, “Hali hazırda tamamen plastikten yapılmış bir silaha sahip olmak, 3 boyutlu printer’lardan yapılanlar dahil yasaktır. ABD yönetimi 20 yıldır devam eden bu yasayı desteklemektedir” dedi. Kendisini ‘kripto anarşist’ diye niteleyen Cody Wilson ise “Amerikalıların bu bilgiyi yayma hakkı tartışma götürmez” diyerek mücadelesini sürdürme işareti verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!