Yaşlılığa neden olan 61 gen

Güncelleme Tarihi:

Yaşlılığa neden olan 61 gen
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bilimadamları saçlardaki kırlaşmadan kemik erimesine kadar yaşlanmada rol oynadığı sanılan 61 gen tespit ettiler. Bu genlerin ilerleyen yaşla birlikte faaliyeti artıyor, ya da yavaşlıyor. Sonuçta kişi yaşlanıyor. İleride bu ‘kalite kontrol’ genleriyle oynanarak yaşlanma yavaşlatılabilir.

ABD'li bilimadamları saçlardaki kırlaşmadan kırışıklıklara kadar yaşlanmaya neden olan bir dizi gen belirlediler. Bilimadamları şimdi bu 61 genle oynanarak yaşlanmanın yavaşlatılabileceğini söylüyorlar.

Gen teknolojisinde yaşanan gelişme sayesinde genleri taranması da gittikçe kolaylaşıyor. California eyaletinin La Jolla kentindeki Scripps Araştırma Enstitüsü'nden Richard Lerner ve üç arkadaşı genlerle yaşlanma arasındaki bağı ortaya çıkarmak için bir araştırma yaptı.

Araştırma çerçevesinde 7 ve 9 yaşlarında iki çocukla, 37 yaşında iki yetişkinden, 90'lı yaşlarındaki 3 ihtiyardan ve hızlı yaşlanma hastalığına yakalanmış üç çocuktan deri hücresi örneği alındı. Araştırmada pul büyüklüğünde ‘gen çipleri’ aracılığıyla insanda bulunan 6 bin genin gelişimi yakın takibe alındı.

Science Dergisi'nde yayınlanan makaleye göre, genlerin büyük kısmı çocuk, yetişkin ve yaşlılarda aynı şekilde faaliyetlerini sürdürdü. Ancak 61 genin faaliyeti, bir yaş grubundan diğerine geçerken en az iki misli ‘hızlandı’ ya da ‘yavaşladı.’

KALİTE KONTROL

Lerner'e göre 61 genin yaklaşık dörtte biri ‘kalite kontrol genleri.’ Bu genler, yaşlanmayla birlikte kromozomda hata oluşan genlerin çoğalmasını engelliyor. Bu kalite kontrol genlerinin faaliyetleri gençlikten orta yaşa geçildiğinde üç ya da 12 misli yavaşlıyor. Yaş ilerledikçe bu genlerin aktivitesi daha da geriliyor, sonuçta hatalı genler çoğalma fırsatı buluyor.

Gen çiplerinin mimarı Novartis Araştırma Vakfı'ndan David Lockhard ile Lerner ve arkadaşları, bu hatalı genlerin diğer hücreleri de olumsuz etkilediğini belirtiyor. Bu genler, diğer hücrelere zarar vererek saçlarda kırlaşma, kırışıklık ve organ yetmezliği gibi yaşlanma belirtilerine yol açıyor. Araştırmacıların yaşlanmayla ilgili belirledikleri bazı genler şöyle:

Dokuyla cildi birbirine bağlanmasında önemli rol oynayan bazı genler yaşla birlikte görevlerini yapamaz hale geliyor. Sonuçta cilt gerginliğini kaybediyor, kırışıklıklar ve sarkmalar oluşuyor.

Kemik oluşumuyla ilgili iki genin yaşlanmayla birlikte faaliyeti geriliyor. Bu genlerdeki yavaşlama sonucunda, yaşlılarda görülen kemik erimesi meydana geliyor.

Yaşlanmayla birlikte bir genin faaliyeti artıyor, sonuçta romatizmal artirit hastalığı oluşuyor.

Dişeti hastalıklarını engellediği bilinen bir genin faaliyeti, yaşlılıkta 10 kez daha yavaşlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!