Yapay zekanın tarihi galibiyeti

Güncelleme Tarihi:

Yapay zekanın tarihi galibiyeti
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2016 20:47

Yapay zekâ, dünyanın en büyük Go ustalarından birini hem de ezerek yendi. Çok kısa bir süre öncesine kadar strateji oyunu Go’da bir bilgisayarın bir insanı asla yenemeyeceği savunuluyordu.

Haberin Devamı

GOOGLE’a bağlı DeepMind tarafından geliştirilen, yapay zekâ bilgisayar programı AlphaGo, dünyanın en komplike strateji oyunu olarak gösterilen Go’da, Güney Koreli usta Lee Sedol’u (33) dün yine yendi. Böylece 5 maçlık serinin 3’üncü maçını da kazanan AlphaGo zaferi garantilemiş oldu. En yüksek seviye olan 9’uncu dan bir usta olan Lee Sedol ise karşılaşmadan önce rakibini küçümsediğini itiraf etti ve “Go’da çok fazla deneyimim olmasına rağmen daha önce böyle büyük bir baskı hissetmemiştim” dedi. Sedol, yapay zekâlı program karşısında yetersiz kaldığını da itiraf etti.

BUNU İNSAN YAPAMAZ

1997’de Rus Satranç Şampiyonu Gary Kasparov, IBM yazılımı olan Deep Blue’ya yenildiğinde, bilgisayarların insanları satrançta yenebilmesine rağmen çok daha fazla ihtimal barındıran Go’da bu başarıyı asla elde edemeyecekleri savunuluyordu. AlphaGo, ekim ayında Avrupa Şampiyonu, Çin asıllı Fransız Fan Hui’yi yenerek bu iddianın doğru olmadığını kanıtlamıştı. Hui, maç sonunda yazılım için “Hiçbir insanın yapamayacağı mükemmellikte hamleler yaptı” ifadesini kullanmıştı. 

Haberin Devamı

HATADAN DERS ÇIKARIYOR

DEEPMIND yöneticisi Demis Hassabis, maçtan önce şöyle konuşmuştu: “AlphaGo, kendisiyle ve kendisinin farklı versiyonlarıyla oynadıktan sonra tarihteki milyonlarca oyunu da tekrar oynadı. Her seferinde daha iyiye gitti. Hatalarından ders çıkarıp kendini geliştirebiliyor ve aynı hatayı ikinci kez yapmıyor.” Maç öncesi, Go uzmanları Sedol’un, AlphaGo’yu 5 maçta da yeneceğini öne sürüyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!