Ya Obama fos çıkarsa

Güncelleme Tarihi:

Ya Obama fos çıkarsa
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2009 19:07

Beyazlar zenciler, başlarında kask tulum pantonlu işçiler, takım kıyafetleri üstünde ağır paltolu memurlar, işadamları, kürklü kadınlar, çocuklarıyla gelen anneler, iç turistler ve gençler. Kıta ülkenin dört bir köşesinden insanlar uçak, tren, otobüs ve özel araçlarıyla Washington'a geldiler. Başkent kalabalıktan geçilmiyor. Obama Şovu başladı. Amerikalılar ilk kez bir zenci başkan tarafından yönetilecekler. Bu tarihi olayın canlı şahidi olmak istiyorlar.

Haberin Devamı

Ekrana çıkan Alabama'lı oto tamircisi yaşlı zenci büyükbabasının beyazlar arasından nasıl horlandığını anlattıktan sonra '' Barack seçimi kazandı ama gene de kaygılıydım, başkanlık fırsatı vermezler diye. Kendi gözümle görmek istedim imza törenini. 16 saat araba kullanarak geldim.Torunlarıma bu günü anlatacağım. ''diyor.

Barack Obama İncil'e el basıp başkanlık yemini etmeden bir hafta önce kutlamalar, şenlikler başladı Washington'da. Balo, gala, konser, davet ve din ayinlerine hala sürüyor. Taraftarlarının 44'inci başkan için düzenledikleri yüzlerce kutlama olayından bir tutam şöyle:
Andrew Mellon salonlarında çevresel ürünlerinin sergilendiği 'Yeşil Balo'.  Afrika Amerika'lı dini liderleri onuruna Obama'nın kutlanacağı ' Kilise Balosu'. 'Aloha Balosu', kutlamaların resmen açılması için düzenlenen ''Biz Biriz'' şenliği. Lincoln Anıtı çevresinde 600 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen bu etkinlik bir şöhretler geçişiydi. Beyonce, Shakira, Bono ve U2, Bruce Springsteen, James Taylor, Jon Bon Jovi, Peter Seeger gibi sanatçılar konserler verdi. Usher ve Shakira, Stevie Wonder'ın müziği ile şarkı söylerken Obama eşi Michelle'le dans etti. Barack Obama kış ayazına meydan okuyan yüzbinlerin önünde duygusal bir konuşma yaptı.Tom Hanks, Queen Latifah, Tiger Wood ile ırkçılığa baş kaldıran Martin Luther King'in torunu da konuşmalar yaptılar. Beyonce'nin 41 yıl önce listebaşı olan 'Nihayet' adlı şarkısı büyük alkış aldı.

'' Latinler Konseri'nde Jennifer Lopez ile kocası Marc Anthony, ''Vatandaşlığın Doğuşu'' balosu Jessica Alba, Lindsay Lohen, Jamie Fox ve Usher,  Kennedy Center'dan Oprah Winfrey'in canlı TV şov programı, Convention Center'da ''Mahalle Balosu'', biletleri 10 bin- 100 bin dolar arasında satılan ''Yaratıcı Koalisyon Galası'', Martin Luther King Jr. adına üç gün süren kilise dinlerarası barış ve dua içerikli  toplantı ve ayinlerinde Obama başkanlığının kutlanması, eski Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın 'Birliktelik Tazeleme '' toplantısı programda yeraldı.

Obama'nın yemin töreni sırasında Washington Barış Merkezi aktivistleri McPherson Meydanı'nda harp karşıtı gösteri yaptılar. Washington sosyetesi, resmi dairelerde çalışanlar, zenci gruplarının özel partileriyle, lokanta ve barlarda 'Obama Geceleri'nin sayısı bine yaklaşıyor.
 Tüm bu curcuna içinde kafama takılan bir şey var. Barack Obama ender görülen konuşma gücüne sahip bir siyasetçi. Hitabeti çok etkili. Zencilere ilaveten beyazlar da hayran kendisine. Kırsal kesimde, büyük şehirlerde kampanya konuşmalarında dinleyicilerinin gözlerinden yaş geldiğini ekranlarda gördüm. Zenci ve de beyaz Amerikalıların bir kısmı ülke sorunlarına mucizevi çözümler getireceğine inanıyor. Şenlikler haftasında bir ayinde vaız veren papaz Gene Robinson '' Başkanımız bir insanoğludur, Mesih değil.'' şeklinde uyarıda bulundu.
 Barack Obama seçim öncesinde 4 yıl senatörlük yapmış bir politikacı. Devlet tecrübesi, birikimi olduğu söylenemez. Şimdiye kadar adını anımsatacak bir başarısını da bilen yok. Dünya lideri ülkeyi yönetmek kolay değil. 44'üncü başkan ya fos çıkarsa.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!