Dünyanın konuşabilen ilk katil balinası Wikie, 3'e kadar sayabiliyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2018 10:01

İskoçya’da yapılan yeni bir araştırma, katil balinaların (orka), insan sesini taklit edebildiğini ortaya koydu. İngilizce ‘Merhaba’ anlamına gelen ‘Hello’ ya da ‘Hoşçakal’ anlamına gelen ‘Bye bye’ kelimelerini taklit eden katil balinaların ses kayıtları, duyanları hayrete düşürüyor.

Haberin Devamı

Duymuş olduğunuz sesleri, bir bebek sesi ya da tiz sesli bir yetişkinin sesi olarak düşünebilirsiniz. Ancak gerçek çok başka... Videodaki sesler 16 yaşındaki katil balina Wikie’ye ait. Wikie, kendisine bakan görevliye ismiyle “Amy” diyerek hitap edebiliyor ve üçe kadar sayıyor!

İskoçya’nın St Andrews Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, katil balinaların da, tıpkı yunuslar ve papağanlar gibi insan sesini taklit edebilen canlılar olduğunu ortaya koydu. Katil balinaların ayrıca daha önce duymadıkları, ‘püskürtme sesi’ gibi sesleri de taklit edebildiği belirtildi. Wikie'nin konuşurken ne kadar başarılı bir performans sergilediği ise özel bir yazılımla test ediliyor.

Dünyanın konuşabilen ilk katil balinası Wikie, 3e kadar sayabiliyor

16 yaşındaki katil balina Wikie, 3'e kadar sayabiliyor...

Haberin Devamı

Araştırmayı yürüten bilim insanları, sürüler halinde yaşayan vahşi deniz canlılarının, bir arada yaşamaktan ileri gelen farklı diyalektlere sahip olduğuna ışık tutacağını söyledi. Diğer katil balinaların hareketlerini taklit etmesiyle de bilinen bu deniz canlılarının, deniz aslanları ve şişe burunlu yunusların mimiklerini taklit ettiğine dair araştırmalar da bulunuyor. Ancak Fransa’nın Antibes kentindeki bir deniz parkında tutulan Wikie’nin insanları taklit edebilen ilk katil balina olduğu sanılıyor.

Araştırmayı yürüten St Andrews Üniversitesi profesörlerinden Josep Call, “Bir katilin, sesleri taklit ederken ne kadar esnek olabileceğini görmek istedik” şeklinde konuştu. Profesör Call sözlerini şöyle sürdürdü: “Onların repertuvarında olmayan sesleri taklit etmelerinin daha ikna edici olabileceğini düşündük. ‘Hello’ bir katilin söyleyebileceği bir şey değil.”

Wikie, insan sesi çıkarabilen ilk hayvan değil. Yunuslar, filler, papağanlar, orangutanlar ve hatta beyaz balinalar, insan sesini çıkarabilecek fiziksel özelliklere ve beceriye sahip diğer hayvanlar olarak biliniyor. Noc adlı bir beyaz balina, geniz boşluğundan tuhaf sesler çıkarırken, Koshik adlı Hindistan’daki bir fil hortumunu sıkıştırarak Korece ‘Merhaba’, ‘Otur’, ‘Hayır’ kelimelerini telaffuz edebiliyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!