Washington’ın din raporunda Türkiye’ye eleştiriler

Güncelleme Tarihi:

Washington’ın din raporunda Türkiye’ye eleştiriler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2016 21:14

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2015 yılına dair yayınladığı ‘Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nun Türkiye bölümünde ülkede dini uygulamalarla ilgili eleştiriler sıralanırken, öne çıkan bazı noktalar şunlar oldu:

Haberin Devamı

- Heybeliada Ruhban Okulu’nun hâlâ açılmadığına dikkat çekilen raporda, “Buna dair bir gelişme yok ifadesi” kullanıldı.

- Türkiye’de Sünni din adamları yetiştirilirken, diğer dini grupların din adamı yetiştirmesine izin verilmediğinin de altının çizildiği raporda, devletin Sünnilere ait camilere kaynak aktardığı ancak diğer dini grupların ibadethane alanı belirlemesine kısıtlamalar getirdiği ifade edildi. Hükümetin Alevilerin ibadethanelerini resmi olarak tanımayı reddettiği, ülkede Alevilerin şiddete maruz kaldığı, gayrimüslimlerin ise tehdit aldığı belirtildi.

- Raporda olumlu bir örnek olarak 1971 yılında devletin el koyduğu Surp Agop Ermeni Kilisesi Vakfı’na ait arsa için İstanbul Belediyesi’nin yargı kararıyla 111.85 milyon TL ödemesine hükmedilmesi yer aldı.

Haberin Devamı

- Raporda ‘Üst Akıl’ adlı bir belgeselin hükümete yakın tv kanallarında yayınlandığı ifade edildi. Dönemin Başbakanı Davutoğlu’nun bir danışmanının da yer aldığı belgeselde anti-semitizm yapıldığı ve Yahudilerin Türkiye’nin en büyük düşmanı olarak gösterildiği kaydedildi.

- Hükümetin, düz okullara giden öğrenci sayısını kısıtlayarak, İmam Hatip’lere girişleri artırdığı ifade edildi. 2003’te Türkiye genelinde 63 bin imam hatip öğrencisi varken, bu sayının 2015’te 1 milyona çıktığı belirtildi. Seküler ailelerin bu durumdan endişeli olduğu not düşüldü.

- Suriyeli Ortodoksların İstanbul’da nüfusunun 20 bine ulaştığı ve ikinci bir kilise yaptırmak istediği belirtildi. Buna göre, Ortodokslar, kilise inşası için ücretsiz bir yer gösterilmesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!