Washington’da gündem F-16’lar

Güncelleme Tarihi:

Washington’da gündem F-16’lar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2023 07:00

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 3 günlük ABD ziyareti kapsamında başkent Washington’da ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması 2’nci Bakanlar Toplantısı kapsamındaki görüşmede, Ankara’nın F-16 savaş uçağı talebi ve İsveç ile Finlandiya’nın NATO üyeliği süreci ele alınan en önemli konular oldu. ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta ABD Kongresi’nden Türkiye’ye F-16 satışının onaylanması yönünde talepte bulunmuştu. Öte yandan toplantı, Biden yönetiminden F-35 savaş uçağı talep eden Yunanistan tarafından da yakından takip edildi.

Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu özetle şunları söyledi:

(NATO adaylığı) “İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik sürecinin hızlanmasının, Kongre’nin satışı onaylamasında olumlu etkisi olacağını herkes söylüyor. F-16 müzakereleri sürecinde resmi olarak böyle bir koşul hiçbir zaman konuşulmadı. Biz de bu iki konunun bağımsız olduğunu, kendi kulvarlarında devam ettiklerini söylüyoruz. ‘Türkiye F-16 almak istiyor, her istediğimizi yaptıralım’ anlayışıyla bu işler yürümez. İsveç ve Finlandiya’nın atması gereken adımlar var.

Haberin Devamı

(F-16 satışı) F-16 satışında önemli olan ABD yönetiminin kararlılığıdır. Kongre’de Bob Menendez gibi üyelerin engelleme adımları karşısında yönetim güçlü duruş sergilerse bu iş çözülür. Yönetim bu konuda kararlıysa Kongre’nin engellemesi karşısında böyle bir anlaşmayı heba etmemesi gerekir, baypas adımını atar.

(Yunanistan’ın tavrı) Biz Türkiye olarak hangi ülke, kime ne satıyor diye bakmıyoruz. Yunanistan ne alıyor diye bakmıyoruz. Atina’nın F-16 satışını engelleme yönündeki kampanyası ilişkilerimizin tekrar gerilmesine sebep oldu. İki müttefik ülkeye yönelik ABD’nin daha dengeli davranması gerektiğini de hatırlattık. Kıbrıs’ta ve Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde ABD’yi dengeli olmaya çağırıyoruz.”

‘ABD, SURİYE’DE GÜVENİMİZİ ZEDELEDİ’

ABD ile Suriye’de işbirliği konusunda karşılıklı tekliflerde bulunduklarını anlatan Bakan Çavuşoğlu, “ABD’nin şu an bir Suriye temsilcisi bile yok. Washington’ın Suriye’deki siyasi sürece daha fazla önem vermesi gerekiyor. ABD’nin daha önce başta Menbiç Yol Haritası olmak üzere Türkiye’ye verdiği bazı sözleri tutmaması güvenimizi zedelemiştir. YPG/PKK’ya silah desteğinin sonlandırılmasını gerektiğini söyledik” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!