Vuslat operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Vuslat operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2007 00:00

İsrailli yetkililer, İran’da yaşayan 40 Yahudi’yi çok gizli bir operasyonla İsrail’e kaçırdı.

Kişi başı 10 bin dolar bonus ve yeni bir hayat vaadiyle yaşadıkları toprakları terk etme kararı alan Yahudi kaçaklar, yıllar sonra İsrail’deki yakınlarına kavuştu. Üçüncü bir ülke aracılığıyla düzenlenen operasyonun ayrıntıları devlet sırrı olarak gizleniyor.

MESİH’in dünyaya dönmesinin yaklaştığına inanan Evanjelikler bu kez, İran’da yaşayan Yahudilerin, İsrail’e kaçırılmasına sponsor oldu. 10 aile ve 3 bireyden oluşan toplam 40 Yahudi çok gizli bir operasyonla önceki akşam Tel Aviv’deki Ben-Gurion Uluslararası Havalimanı’na ulaştırıldı. Üçüncü bir ülke üzerinden gerçekleştirilen bu gizli operasyonun ayrıntıları gizli tutuluyor.

Bu çok gizli operasyonu Jewish Agency (JA) isimli kuruluş tarafından örgütlendi. Operasyonda Hıristiyan ve Yahudilerin Uluslararası Dostluğu isimli kuruluşun her bir İranlı Yahudi göçmene 10 bin dolar hediye edeceğini yayması etkili oldu. İran ajanlarının operasyona sızmasını engellemek için olağanüstü sıkı önlemler alındı. Gönüllü herkesin geçmişi ayrıntılı bir şekilde araştırıldı. JA’nın Ortadoğu muhaceret direktörü Yossi Shraga, "JA, İranlı Yahudileri getirmek için hiçbir masraftan kaçınmadı, geri kalanları da İsrail’e getirmek için çalışacağız. İran’daki atmosfer bizi buna zorladı. İran’da anti-semitizm her geçen gün büyüyor. Bu İran’daki Yahudi liderlerin söylediklerine taban tabana zıt. Yahudi okulu kapatıldı, İbranice öğrenmek ve öğretmek yasaklandı" dedi.

UYUM SÜRECİ

İslam devrimi öncesinde İran’da 125 bin Yahudi yaşadığı tahmin ediliyor. Bu sayının hali hazırda 15 bini Tahran’da olmak üzere 25 bin olduğu sanılıyor. İran’dan göç eden zengin Yahudilerin çoğu Los Angeles’a yerleşmeyi tercih ederken, bunların küçük bir kısmı ise İsrail’e gitti. 2006 yılında 65 İranlı Yahudi, çeşitli yollardan İsrail’e ulaşırken, bu yıl göç edenlerin sayısı 200’ü geçti. İran’daki malını mülkünü geride bırakan Yahudi göçmenlere, Evanjeliklerin 10 bin dolarlık hediyesinin yanı sıra sıradan göçmenlere de tanınan ayrıcalıklar da verilecek. Beersheba’daki uyum merkezlerinde bir süre kalacak olan Yahudiler, daha sonra İsrail’de kendilerine yeni bir hayat kuracak.

Yahudilerle aramızı açamazlar

İran, operasyonu tepkiyle karşıladı ve "Siyonist ajanların İran’a yönelik yalanları İranlı Yahudiler ile İranlıların arasındaki bağa ve İslam cumhuriyetinin kutsal değerlerine zarar veremeyecektir" açıklaması yapıldı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, her fırsatta İsrail’in haritadan silinmesi gerektiğini söylüyor.

Bilgi notu

Hıristiyan Evanjelikler, Ortadoğu’nun karışması halinde Hz.İsa’nın Kudüs’e geri döneceğine ve bütün Yahudilerin de Hıristiyan olacağına inanıyor. Ancak Evanjelikler, Yahudilerle ilgili iddianın doğru olmadığını savunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!