Vodafone'dan 'gizli hat' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Vodafonedan gizli hat açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2014 14:17

Dünyanın en büyük cep telefonu gruplarından Vodafone, şebekelerindeki tüm konuşmaların devlet kurumlarınca dinlemesine imkan tanıyan gizli hatlar olduğunu açıkladı. Vodafone, söz konusu gizli hatların, şirketin hizmet sağladığı 29 ülkeden bazılarında yaygın olarak kullanıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Guardian'ın haberine göre Vodafone, telefon ve geniş bantlı ağların vatandaşlar hakkında gizlice bilgi edinilmesi için kullanıldığına dair haberlerin sıklaşması üzerine devlet denetimi hakkındaki sessizliğini bozdu.

Vodafone'un ilk kez hazırladığı Hukuki Yaptırım İfşaat Raporu, hükümetlerin vatandaşların telefon görüşmelerini ve nerede olduklarını nasıl izlediklerine dair hazırlanan en kapsamlı araştırma olarak görülüyor.

Şirket, söz konusu gizli hatların Vodafone ve diğer telekom gruplarının şebekelerine doğrudan bağlandığını; bu sayede devlet kurumlarının, telefon görüşmelerini canlı olarak dinleyip kaydedebildiklerini, hatta belli durumlarda müşterilerin nerede olduklarını da takip edebildiklerini belirtti.

Raporda, şirketin faliyet gösterdiği 29 ülkenin çoğunda hükümetlerin, özel hat sahiplerinin iletişim içeriklerine erişebilmek için yasal uyarıda bulunması gerektiği ancak bazı ülkelerdeki kanunlar uyarınca buna gerek olmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

YASA DEĞİŞİKLİĞİ ÇAĞRISI

Vodafone, gizli sistemin kurulduğu ülkelerin isimlerini açıklamadı ancak bu ülkelerin hükümetlerine ilgili yasaların değiştirilmesi için çağrıda bulundu.

BBC Türkçe'nin haberine göre, müşterilerinin uluslararası hukukta öngörüldüğü gibi mahremiyet hakkına sahip olduğunu vurgulayan şirket, bununla birlikte faaliyet gösterdiği ülkelerin yasalarına uymakla da yükümlü olduklarına dikkat çekti.

Şirketten yapılan açıklamada, "Bir ülkenin yasalarına uymamak gibi bir seçeneğimiz yok. Yasal yardım taleplerine yanıt vermezsek, hükümetler faaliyet lisansımızı elimizden alabilir ve müşterilerimize hizmetlerimizi sunmamızı engelleyebilir" denildi.

TÜRKİYE VERİLERİ YOK

Vodafone'un faaliyet gösterdiği ülkelerden Türkiye, Arnavutluk, Mısır, Macaristan, Hindistan, Malta, Katar, Romanya ve Güney Afrika'da telefon dinlemelerine ait verileri açıklamak yasa dışı olduğu için şirket bu ülkelere dair veri yayımlamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!