Vejetaryen farelerin kampı

Güncelleme Tarihi:

Vejetaryen farelerin kampı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2006 00:00

Beni en çok dehşete düşüren, binbaşının kamptaki sarmaşıklarla kaplanmış tel örgülerden birinin üzerinde gördüğümüz bir kedi büyüklüğündeki fareyi tanımlaması oluyor. "Merak etmeyin et yemez, vejetaryen, muz faresi" diyor. Kafesin üzerinde duran dev fareye korkuyla bakıyorum.

İŞTE yıllardır konuşulan Guantanamo, işte buranın bugüne kadar gördüğüm en en en sert cezaevi. Bir ABD'li asker anlatıyor: "El Kaide’nin en tehlikelileri ve en önemlileri burada. İster bizle işbirliği yapsın isterse yapmasın..."

KAMP X-RAY

Hani şu diz çökmüş turuncular içindeki ilk görüntülerin çekildiği kamp... Kampın etrafı sarmaşıklar ve büyük otlarla kaplı. İçeri giriyoruz ve binbaşının refakatinde gezmeye başlıyoruz. Binbaşının mekanı bize gezdirirken çizdiği iyimser (!) tabloyu şaşkınlıkla izliyoruz. Mesela normal şartlarda 40 dereceyi bulan ve etrafında hiçbir şey bulunmayan tel
/images/100/0x0/55ea90d2f018fbb8f88852f2
örgülü kafesleri havadar olarak tanımlıyor. Oysa kamptaki ilk açlık grevi bu kafeslerde tutulan tutuklulardan birinin kafasına güneşten korunmak için sardığı bir örtünün bir tutuklu tarafından zorla çıkartılması ile başlamış, üç hafta sürmüştü. Oysa tek problem o günlerde namaz kılmak değildi. Beni en çok dehşete düşüren ise kamptaki sarmaşıklarla kaplanmış tel örgülerden birinin üzerinde gördüğümüz bir kedi büyüklüğündeki fareyi tanımlaması oluyor. "Merak etmeyin et yemez, vejetaryen, muz faresi" diyor. Kafesin üzerinde duran dev fareye korkuyla bakıyorum. Ürkerek geri çekiliyoruz.

TALİBAN KUVVETLERİ

Biraz ileride otoparka satılık tekneler çekilmiş, arkasında dev bir alışveriş merkezi var. İçeri giriyoruz. Hediyelik eşya dükkanında ne satıldığını merak ediyorum. Ama bu sefer içeride çekim yapmamıza izin yok. Yine de askıda asılı tişörtlerden biri dikkatimi çekiyor. Tişörtün arkasında iki gözetleme kulesi var. Üzerlerinde Guantanamo Taliban kuvvetleri yazıyor. Altında "Karayipler’in 5 yıldızlı yerleşim merkezi" yazıyor.

7 KAPI AŞILIYOR

Delta Kampı’na yedi kapı aşılıp giriliyor. Bir kapı kapanmadan diğer kapı açılmıyor. ABD ile her türlü ilişkiyi reddedenlerin bulunduğu 2. Kamp yan yana dizilmiş uzun konteynırlara benziyor. İki tarafta 2 metreye 3 metre 50’şer oda. Bir hayvan kafesini andırıyor. Ya da bizim cezaevi şartlarımızda tel duvarlarla çevrilmiş bir hücre de diyebiliriz.
/images/100/0x0/55ea90d2f018fbb8f88852f4

Ortadaki koridorun tepesinden birkaç klima çıkışı görülüyor. "Burayı boşalttık çünkü denize yakın olduğu için çok hırpalandı ve yeniden onarmamız gerekiyor" diyor bir yetkili. Bizim gezdiğimiz konteynırdaki hücrelerin hepsi boş. Bu haliyle terk edilmiş 2. Dünya Savaşı’ndan kalma bir esir kampını andırıyor.

Kedi gibi

Kampın sarmaşıklarla kaplanmış tel örgülerinin üzerindeki o dev fareyi görünce, aklıma diz çöktürülmüş, başı kukuletalı, turuncu elbiseli o fotoğraflar geliyor. Belleğimize kazınan o fotoğraflar... Biraz önce yaşadığım korkuyu hatırlayıp, irkiliyorum.

Asker yemeği

Üsteki ilk yemeğimizi yiyoruz. Tatsız tuzsuz pilav yanında tuhaf bir tavuk. "Neden acaba dünyanın her yerinde asker yemekleri bu kadar özensizdir?" sorusu var kafamda.

Bakmayın çekmeyin

4. Kamp’ın içine girdiğimizde, ilk tutuklularla karşılıyoruz. Girişin hemen aşağısında birkaç Afgan, ayaklarını altına toplamış bize bakıyorlar. Yanımızdaki asker uyarıyor: "Sağ taraftakileri çekmeyin onlar görüntülenmek istemiyorlar." Çekmiyoruz. Etraftaki konteynırlar bir tel örgü ile bu avludan ayrılmış. Gardiyan askerler avlunun iç tarafında, tutuklular tel örgünün konteynır tarafında bulunuyor. Sansürcümüz "Cenevre Konvansiyonu"na göre tutukluların yüzlerinin çekilmesinin yasak olduğunu söylüyor. Oysa biliyoruz ki Guantanamo ile ilgili dünyanın dikkatini çeken en önemli noktalardan bir tanesi buradaki tutukluların Cenevre Konvansiyonu’na göre muamele görmemeleri. Kampın etrafındaki konteynırların içinde dolaşanlara baktığınızda, kendinizi Afganistan’da büyükçe bir evin avlusunda hissedebilirsiniz. Kimi zaman bize doğru bakıyorlar ama hiçbiri bizimle konuşmaya yeltenmiyor. Kuleyi çekmek yasak. Adamları boydan çekmek yasak. Yüzlerinin görülmesi yasak. Yetkililerin kimlik kartlarının gözükmesi yasak.
/images/100/0x0/55ea90d2f018fbb8f88852f6
Tutuklularla konuşmak yasak.

Küba'daki tek McDonald's

Üssün içinde McDonald’s restoranının bayrağı ile ABD bayrağı yan yana dalgalanıyor. Bu McDonald’s aynı zamanda Küba Adası'ndaki tek McDonald’s unvanını taşıyor.

30 intihar girişimi oldu ama kurtardık

Doktor, ayda 200 kişinin fizik tedaviye geldiğini söylüyor ki 500 kişi ile kıyaslandığında hayli yüksek bir rakam. Her ay en az 100 röntgen çekildiğini belirtiyor. Ardından daha dramatik vakaları soruyorum. "Ya intihar girişimleri?" "Bugüne kadar 30 intihar girişimi oldu ve hepsini kurtardık" diyor.

Yarın CNN TÜRK’te

CNN
Türk'te yayınlanan 5N1K programının yapımcısı Cüneyt Özdemir, ABD'nin terör şüphelilerini de tuttuğu Küba'daki üssü "Dünyanın Cehennemi" Guantanamo’ya girdi. Burada görevli ABD askerleri ile konuştu, koğuşlara ve hücrelere girdi. Özdemir, "Guantanamo'da tutulanlar kimi zaman bize doğru bakıyorlar ama hiçbiri bizimle konuşmaya yeltenmiyor" dedi ve ekledi: "Burada çalışmak çok zor." Havalandırma kafesleri, yemekleri, El-Kaide militanı olduğu iddia edilen tutuklularıyla, muz yiyen fareleriyle Guantanamo, 21 Şubat Salı akşamı 5N1K'da.

YARIN: MANCHESTER BELGESİ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!