Veba, AIDS'ten kurtarıyor

Güncelleme Tarihi:

Veba, AIDSten kurtarıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amrerikalı bilimadamları çağın vebası olarak adlandırılan AIDS'le ilgili çok şaşırtıcı bir keşifte bulundular. Ortaçağ'da Avrupa nüfusunun üçte birini yok eden vebanın, insanın bağışıklık sisteminde AIDS'e karşı direnç oluşturan genetik bir mutasyona yol açtığı ortaya çıktı. Böylelikle Afrikalılarla Amerikan yerlileri ve Asyalılar arasında AIDS'e dirençli genin neden bulunmadığı sorusunun yanıtı da bulunmuş oldu.

Maryland eyaletindeki Ulusal Kanser Enstitüsü'nde yapılan araştırmalar sonucu, kökleri 1347-1352 yılları arasında Avrupa'nın vebadan etkilenen bölgelerine dayanan kişilerde AIDS virüsü HIV'e karşı direnç oluşturan bir genetik mutasyon tespit edildi. Ataları, vebanın görülmediği yerlerde yaşayanlarda ise böyle bir genetik özellik bulunmuyor.

Amerikalı araştırmacıların bu bulgusu, insanın geçirdiği evrimde salgın hastalıkların da önemli payı bulunduğu teorisini doğruluyor.

Söz konusu genetik mutasyon, virüsün bağışıklık sistemindeki akyuvarlara saldırıda bulunmasını engelliyor, böylece AIDS'e karşı bir kalkan oluşuyor. HIV'e karşı dirençli gen bulunmadığı takdirde, virüs akyuvarın üzerindeki CCR5 adlı proteini parçalayarak içeri giriyor, sonra bağışıklık sistemi zayıflamaya başlıyor ve AIDS'in korkunç semptomları yavaş yavaş beliriyor.

AIDS çok yeni bir hastalık olduğu için, bilimadamları hastalığa direnç gösteren genin nasıl bir evrim sonucu ortaya çıktığını bir türlü çözemiyorlardı. AIDS'e dirençli gen Kafkas halkları arasında % 10 oranında, İsveçliler'de % 14 oranında bulunurken, Afrikalılarla, Amerikan yerlileri arasında hiç bulunmuyor.

Amerikalı bilimadamlarının bulgularına göre, bu sorunun yanıtı Avrupa'da 700 yıl önce yaşanan veba salgınında yatıyor. İnsanın 700 yıllık evrimi sonucu vebaya karşı direnç gösteren genetik bir mutasyon ortaya çıkıyor. Avrupa'da veba görülen bölgelerden Amerika'ya yaşanan göçler sonucu, AIDS'e dirençli genetik özellik taşıyan nüfus Amerika kıtasına kadar ulaşıyor. Veba salgınından etkilenmeyen Afrika ve Amerika yerlileri ise bağışıklık geni taşımıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!