Vatikan'da kritik buluşma

Güncelleme Tarihi:

Vatikanda kritik buluşma
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2006 15:48

Papa 16. Benedikt, İslam ile şiddet arasında bağ kuran sözlerinin İslam ülkelerinde yarattığı büyük öfkeyi yatıştırmak için yarın Vatikan’da akredite Müslüman ülke büyükelçiler ile bir araya gelecek.

Papa 16. Benedikt, İslam ile şiddet arasında bağ kuran sözlerinin İslam ülkelerinde yarattığı büyük öfkeyi yatıştırmak ve diyalog isteğini vurgulamak üzere yarın Vatikan’a akredite Müslüman ülke büyükelçileri ile bir araya gelecek. Görüşmede, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Osman Durak da hazır bulunacak.

Şimdiye kadar konuşmasının yarattığı tepkilerden dolayı “üzgün” olduğunu birkaç defa ifade etmekle birlikte özür dilemekten kaçınan Papa 16. Benedikt, yarın Roma yakınlarındaki yazlık konutu Castelgandolfo’da Vatikan’a akredite Müslüman ülke büyükelçileriyle buluşacak.

Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Osman Durak’ın da yer alacağı buluşmaya ayrıca İtalya’daki Müslüman toplumunun temsilcileri de katılacak. Toplantıya ilişkin olarak bilgi veren Vatikan Dinlerarası Diyalog Konseyi Başkanı Paul Poupard da toplantıya 50 kadar kişinin katılacağını, temas kurulan herkesin olumlu yanıt verdiğini söyledi.

İran’ın da maslahatgüzarı Ahmet Fatima tarafından temsil edileceği toplantı öncesi Vatikan’ın Müslüman ülkelerindeki büyükelçilerinin akredite oldukları hükümetleri ile temas kurarak buluşmanın zeminini hazırladıkları belirtiliyor.

TÜRKİYE ZİYARETİ AÇISINDAN ÖNEMİ

Papa ile Müslüman ülke büyükelçiler arasında yarın Castelgandolfo’da yapılacak olan görüşmenin, Papa’nın Kasım sonunda gerçekleşecek olan Türkiye ziyareti açısından büyük önem taşıyor.

Buluşmanın “başarısının”, yaşanan krize rağmen her iki tarafın yapılacağını bildirdiği Türkiye ziyaretinin problemsiz gerçekleşmesine katkıda bulunacağı ifade ediliyor. Papa’nın Türkiye ziyareti, hem Türkiye’de, hem de diğer Müslüman ülkelerinden tepki görüyor. Ziyaretin güvenliği açısından da kaygılar bulunuyor.

ZİYARETİ HAZIRLIYOR

Bu arada, yarınki görüşmede yer alacağı belirtilen Türk Büyükelçisi Osman Durak’ın, Eylül 2005’de Vatikan’a ilettiği Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Papa’ya resmi davetin kabul edilmesi üzerine ziyaretin hazırlıklarına başladığı, özellikle son dönemde yoğun çalışmalarda bulunduğu belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!