v

Güncelleme Tarihi:

v
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2015 01:23

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, şubat ayında IŞİD’e katılmak için Türkiye üzerinden Suriye’ye giden üçü de İngiliz vatandaşı Shamima Begum (15), Kadiza Sultana (16) ve Amira Abase (15) ile ilgili on kişilik İngiltere Parlamentosu İçişleri Seçilmiş Komitesi’nin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Kızların 17 Şubat’ta Londra’dan İstanbul’a geldiklerini anımsatan Bilgiç şunları söyledi:

İlk etapta İngiliz yetkililer, Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’ni arayarak bir kayıp vakasının olduğunu söylediler ancak herhangi bir detay ya da isim vermediler.

18 Şubat’da Londra Büyükelçiliği’ne detaylı bir elektronik posta mesai saatleri dışında gönderildiği için ancak ertesi sabah görüldü. Kayıp kızlarla ilgili detaylı bilgi Interpol’ün veri bankasında 22 Şubat günü yayınlandı.

Giriş yasağı listemiz var ve bu listede 12 bin 500 kişinin adı bulunuyor. Liste sayesinde şimdiye dek bin 1150 kişi sınır dışı edildi.
Büyükelçi Bilgiç, ‘Avrupa’dan Suriye’ye gitmeye çalışan cihatçıların Türkiye içinde izledikleri rotadan haberdar olup olmadıkları’ sorusuna da “Türkiye’nin Suriye ile 1300 km’den daha uzun bir sınırı var ve sınır boyunca da birçok yerleşim yeri ve şehir var. Kızları böyle bir coğrafyada bulmak kolay bir şey değil” cevabını verdi. Komite Bilgiç’e THY çalışanlarına Suriye’ye geçmeye çalışabilecek çocuklarla ilgili özel bir direktif verilip verilmediğini de sordu. Bilgiç bu soruya THY’nin 4. kez Avrupa’nın en iyi havayolu şirketi seçildiğini belirterek “THY işini nasıl yapacağını da, yetkililerle nasıl iş birliği yapacağını da çok iyi biliyor” diyerek cevap verdi.

Haberin Devamı

‘Türk polisi çok iyi iş çıkardı’

Londra Emniyet Müdürü Sir Bernard Hogan-Howe ve Londra Emniyet Müdür Yardımcısı ve Metropolitan Polis Teşkilatı Anti Terör Birimi başkanı Mark Rowley komitenin karşısına geçti. Rowley, kızların evlerinden ayrıldığını öğrendikten sonra hemen Türkiye’ye gidiyor olabileceklerinden şüphelendiklerini ve Türk yetkilileri bilgilendirdiklerini söyledi. Sir Bernard Hogan-Howe , Türk polisinin bu soruşturma sırasında çok iyi iş çıkarttığına inandığını belirtti ve “İnsanlar bu kızları bulmanın, nereye gittiklerini görmenin çok kolay bir şey olduğunu düşünüyor, ancak mesela onların havaalanından sonra gittiği yerin anlaşılması için 200 saatlik Mobese kaydının izlenmesi gerekiyordu. Bence Türkler çok iyi bir iş çıkarttılar” dedi. Komiteye bilgi veren kayıp kızların aileleri de kendilerine geç bilgi verildiği gerekçesiyle İngiliz polisini. Kayıp kızların 20 Şubat’ta insan kaçakçıları tarafından Suriye’ye sokuldukları tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!