Uzayın derinliklerindeki mermi görüntülendi

Güncelleme Tarihi:

Uzayın derinliklerindeki mermi görüntülendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2010 17:03

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, uzayın derinliklerinden büyüleyici bir görüntü yakaladı.

Haberin Devamı

CHANDRA GÖZLEMEVİ'NİN GÖRÜNTÜLEDİĞİ SÜPERNOVA PATLAMALARI

 

1 Haziran tarihinde alınan görüntüde, Büyük Macellan Bulutu’nda on yıllar önce yaşanan bir süper nova patlamasının ardından ortaya çıkan manzara görülüyor.

 

NASA’nın Chandra X-ray Gözlemevi’nin yakaladığı görüntüde patlayan bir yıldızın ardında kalan enkazdan bir mermi gibi fırlayan nesne var. Bu “mermiyi” tespit etmek için gözlemciler N49 adı verilen süpernova patlamasını 30 saat boyunca aralıksız takip etti.

 

Chandra’dan elde edilen bilgilere göre, N49 süpernovasının 5,000 yaşında olduğu düşünülüyor. Ortaya çıkan enerji ise, bir süpernova patlamasında ortaya çıkan ortalama enerjinin iki katı kabul ediliyor. N49 hakkında elde edilen ön bilgiler, yaşanan patlamanın dev bir gezegenin çökerek yok olmasından kaynaklandığını öne çıkarıyor.

Haberin Devamı

 

25 YIL ÖNCE KEŞFEDİLDİ

N49, Büyük Macellan Bulutu’ndan 30 ışık yılı mesafede bulunuyor. Dev bir süpernova patlamasının ardından uzaya yayılan gazların oluşturduğu mermi şeklindeki görüntü, ilk olarak 1979 yılında keşfedildi.

 

Dev patlamanın ortaya çıkardığı gamma ışınları, Dünya’nın yörüngesindeki uydular tarafından 5 Mart 1979’da tespit edildi. O günden beri, birçok gözlemevi N49’u takip etmeyi ve uzayın sırlarını keşfetmeyi sürdürdü.

 

Büyük Macellan Bulutu, içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi’nin bir uydusu. Galaksiye en yakın üçüncü gökada olan Büyük Macellan Gökadası, Güneş’in yaklaşık 10 milyar katı yoğunluğa ve 14,000 ışık yılı genişliğinde çapa sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!