Uyumun fotoğrafı

Güncelleme Tarihi:

Uyumun fotoğrafı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2006 00:00

Almanya’da dün 80’in üzerinde katılımcıyla gerçekleştirilen Uyum Zirvesi’nde Hürriyet’i temsil eden Ahmet Külahçı, Başbakan Angela Merkel’e Hürriyet okurlarının uyumla ilgili öneri ve taleplerini içeren dosyayı iletti. Merkel, "Uyumun anahtarı daha küçük yaştan itibaren Almanca öğrenmektir" dedi.

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, dün Berlin’de toplanan Uyum Zirvesi’nin açılışında yaptığı kısa konuşmada, uyumun ancak küçük yaştan itibaren Almanca öğrenilmesiyle gerçekleşebileceğine dikat çekti. "Uyumun anahtarı Almanca" diyen Başbakan Merkel, çocuk yuvalarından itibaren Almanca öğrenilmesine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Merkel bu görüşünü geniş kapsamlı Uyum Zirvesi öncesi göçmen kökenlilerin temsilcileriyle yaptığı görüşmesinde de dile getirdi. Merkel aynı zamanda uyumun gerçekleşmesinde medyaya da önemli görevler düştüğünü ifade etti.

Bakanlar Kurulu’nun çarşamba günü karara bağladığı şekilde, Uyum Zirvesi’nden sonra 6 çalışma grubu oluşturulması da gündeme geldi. Ancak dün yapılan Uyum Zirvesi’nde 3 ana konu üzerinde yoğunlaşıldı. Bunlardan ilkini uyum kurslarının geliştirilmesi ve yuvadan itibaren Almanca öğrenilmesi oluşturdu. Göçmen kökenlilerin eğitim ve meslek eğitimine önem verilmesi ve istihdam alanında göçmenlerin şanslarının artırılması ikinci gündem maddesi olarak ele alındı. Zirvede ayrıca yerel düzeyde uyumun gerçekleşmesi için sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesi de gündeme geldi.

Dünya Kupası’ndan sonra Almanya’nın gündemini oluşturan Uyum Zirvesi, Başbakan Angela Merkel’in, aralarında 13’ü Türk toplam 29 göçmen temsilcisiyle yaptığı toplantıyla başladı. Yaklaşık 1 saat süren ve göçmen temsilcilerinin görüşlerini belirtme fırsatı bulduğu toplantı sonrası ise Başbakanlık’taki konferans salonuna geçildi. Buradaki toplantıya ise eyalet başbakanları, parti liderleri, iş dünyası ve sendika temsilcileri katıldı.

KİMLER KATILDI


Kenan Kolat (Almanya Türk Toplumu Başkanı)

Kemal Şahin (Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı)

Ahmet Külahçı(Hürriyet Berlin Temsilcisi)

Bekir Alboğa (Ditib)

Berrin Alpbek (Türk Veli Dernekleri Federasyonu)

Bülent Arslan (Kültürlerarası Politika Danışmanı)

Seyran Ateş (Avukat)

Dr. Yaşar Bilgi (Türk-Alman Sağlık Vakfı)

Dr. Havva Engin (Eğitim Bilimleri öğretim görevlisi)

Gül Keskinler (Hessen eyaleti Start projesi sorumlusu)

Kenan Kubilay (İhlas Medya Grubu Yönetcisi)

Ramazan Salman (Etnik Tıp Merkezi)

Burhan Koçaslan (Berlin IHK Meslek eğitimi sınav birincisi)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!