Uydu savaşları

Güncelleme Tarihi:

Uydu savaşları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2014 01:41

NATO Avrupa Kuvvetler Komutanı, Rus ordusunun Ukrayna ile sınır bölgesinde askeri varlığını güçlendirdirdiğini gösteren uydu görüntüleri yayınladı. Rusya ise o görüntülerin eski olduğunu savundu.

Haberin Devamı

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı General Philip Breedlove, Fransa’nın başkenti Paris’te önceki gün Amerikan AP ajansına Rus ordusunun Ukrayna sınırındaki üslerde askeri yığınak yaptığına “kanıt olabilecek” uydu görüntülerini paylaştı. Uydu görüntülerinde Ukrayna sınırındaki Rus savaş uçakları, taarruz helikopterleri, tanklar, ağır silahlar görülüyor. Hareketliliğin görüldüğü üsler Rusya’nın güneybatısındaki, Ukrayna sınırının ise doğusundaki Kuzminka, Belgorod, Yeysk, Novoçerkassk’da. Fotoğrafların, uydu üzerinden görüntü sağlayıcı DigitalGlobe şirketi tarafından 22 Mart ile 2 Nisan arasında çekildiği belirtiliyor.

PUTİN’DEN MEKTUP

Fotoğraflar henüz doğrulanamazken, NATO Konferansı için dün Paris’te bulunan ve AP Ajansı’na açıklamada bulunan Breedlove, Rus ordusunun Ukrayna için oluşturduğu tehdide karşı alınacak önlemler arasında Doğu Avrupa’daki müttefik ülkelere Amerikan askeri konuşlandırılmasının da yer aldığını söyledi. Rusya’nın Ukrayna sınırı yakınlarındaki askeri varlığının devam ettiğine işaret eden Breedlove, “Sınır bölgesinde yaklaşık 40 bin Rus askeri var. Bence bu, çeşitli muharip sınıflardan oluşan bir ordu. Bir başka deyişle bölgede kendisine verilecek askeri görevleri yerine getirmek için gerekli tüm tedariklere sahip bir Rus ordusu var” diye konuştu. Ancak bir Rus askeri yetkili, sözkonusu fotoğrafların krizden önce 2013 Ağustos ayında çekildiğini savundu. Ruslar, Batı’yı asker yığmak için bahane üretmekle suçluyor. Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye dahil olmak üzere, gaz sattıkları Avrupa ülkelerine mektup göndererek, Ukrayna’nın doğalgaz alımından biriken borcunun kritik seviye ulaşmasından duyduğu endişeyi ve çözüm önerilerini iletti.

Donetsk isyanına kadın lider

Haberin Devamı

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk’te Kiev yönetimine isyan eden Rusya yanlısı göstericilerin başına Yekaterina Gubareva isimli kadın getirildi. Gubareva, Kiev’in “Silahları bırakıp teslim olursanız affedeceğiz” çağrısına olumsuz yanıt verdi. Gubareva’nın isyanın lideri olan kocası Pavel Gubarev, 6 Nisan’da tutuklanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!