Uyanık Kaddafi

Güncelleme Tarihi:

Uyanık Kaddafi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2005 00:00

Libya lideri Kaddafi, uyduruk bir nedenden idama mahkum ettikleri 5 Bulgar hemşire ve bir Filistinli doktoru, Lockerbie faciasının faili ajanlarını kurtarmak için kullanma hevesinde. Kaddafi, İskoçya’da cezaevinde yatan Abdülbaset Ali Megrahi’yi bu mahkumlarla takas etmeyi önerdi.

LİBYA lideri Albay Muammer Kaddafi, ülkesinde 500 kadar çocuğa AIDS virüsü bulaştırmaktan idama mahkum edilen Filistinli doktor ile 5 Bulgar hemşireyi, 1988’de Pan Am uçağını İskoçya’nın Lockerby kentinde düşüren Libyalı ajanla takas edebileceklerini söyledi.

Kaddafi, Amerikan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, hemşirelere verilen idam cezasıyla ilgili olarak mahkemelerin işine karışmak istemediğini belirterek, ‘Ancak bu kişilerin Pan Am uçağını düşüren Abdülbaset Ali Megrahi ile takas edilmeleri söz konusu olabilir’ diye konuştu.

Libya liderinin bu açıklaması, Bulgar yetkililer tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, böyle bir takasın yapılması yetkisinin Bulgaristan’da olmadığını belirterek, ‘Bizim tavrımız açık. Biz orada idama mahkum edilen sağlık personelimizin suçsuz olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden hem idam mahkumlarının affedilmesi, hem de AIDS’e yakalanmış çocuklara yardım yapılmasında Avrupa’dan destek bekliyoruz’ dedi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Dimitar Tsançev de, Bulgaristan’ın Lockerby olayında taraf olmadığını ifade ederek, ‘Bu yüzden Kaddafi’nin açıklamasına bizim yorum getirmemiz yanlış olur’ diye konuştu.

LOCKERBIE FACİASI

21 Aralık 1988’de Pan Am şirketine ait UK103 sefer sayılı Boeing 747 uçağı, içinde patlayan bomba yüzünden İskoçya’nın Lockerbie kasabasına düşmüştü. Yerdeki 11 kişi dahil 270 kişinin öldüğü faciadan sorumlu tutulan Megrahi, İskoçya’da ömür boyu hapis cezasını çekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!