Üstü felaket altı facia

Güncelleme Tarihi:

Üstü felaket altı facia
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2010 00:00

Meksika Körfezi’nde çevre felaketine yol açan petrol platformunun, deniz üstünde ‘görünenden’ çok daha büyük zarar verdiği anlaşıldı. Deniz altında 16 km uzunluk, 5 km genişlik ve 91 metre kalınlıkta bir petrol tabakası bulundu. Uzmanlara göre okyanusun altında böyle birçok tabaka daha var.

DÜNYANIN en büyük petrol şirketlerinden British Petrol’ün (BP) Meksika Körfezi’nde geçen ay infilak ettikten sonra batan “Deepwater Horizon” petrol platformunun yol açtığı çevre felaketinin boyutunun tahminlerin çok üzerinde olduğu ortaya çıktı. Bölgede inceleme yapan uluslararası bir araştırma ekibi Meksika Körfezi’nin dibinde dev petrol tabakaları keşfetti.

‘Pelican’ adlı araştırma gemisiyle inceleme yapan ekipten Samantha Joye, “Yüzeydekine kıyasla dipte inanılmaz miktarda petrol var” dedi. Bunun, su altındaki kuyudan kaynaklanan sızıntının daha önce tahmin edilenden çok daha kötü olacağına işaret olduğu belirtiliyor.
New York Times Gazetesi’nin haberine göre bu tabakalardan biri 16 kilometre uzunluğunda, 5 kilometre genişliğinde ve 91 metre kalınlığında.

Oksijeni ‘emiyor’

Kuyudan denize her gün 25 bin-80 bin varil arası petrol yayılıyor. Petrol tabakasının dipteki oksijeni emerek sualtındaki yaşamı da yok ettiği belirtildi. Bu arada, yayılan petrolü durdurmak isteyen yetkililer, 3800 kilometre uzunluğundaki Mississippi Nehri’nin körfeze döküldüğü noktada onlarca kanal açtı. Saniyede 20 bin metreküp akış hızı olan nehirde açılan kanalların petrol tabakasını deltadan uzak tutması umuluyor. Öte yandan Amerikalı yetkililer, BP’den felaketin yol açtığı maliyetle ilgili ne kadar harcama yapabileceğini açıklığa kavuşturmasını istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!