Ultra muhafazakár Camerlengo

Güncelleme Tarihi:

Ultra muhafazakár Camerlengo
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2005 01:37

Papa 2’nci John Paul’ün hayata veda etmesinin ardından Vatikan’ın idari sorumluluğu ‘Camerlengo’ diye anılan ‘Vekil Kardinal’e geçti. Papa’nın cenaze töreninin düzenlenmesi ve yeni Papa’nın seçilmesi için gerekli teknik hazırlıklardan sorumlu olacak Camerlengo’nun görevi yeni Papa seçildiğinde sona erecek.

MUMYALANIP önceki gün Vatikan’da katafalka konulan Papa’nın naaşının başında Latince dualar okuyup, kutsal su serpen Camerlengo, bir anda dünyanın odak noktası oldu. 2003 yılında kalp krizi sonrasında üçlü by-pass ameliyatı olan ultra-muhafazakar Kardinal Martinez Somalo’ya papalık için pek şans tanınmıyor.

Kardinal Martinez Somalo, İspanya’nın Banos de Rio Tobia köyünde dünyaya geldi. Fıkıh üzerine doktora yapan Somalo, son 25 yılın büyük bir kısmını Roma’da geçirdi. 1992-2004 yılları arasında rahip ve rahibelere tanınan haklara kadar tüm dini hayatı düzenleyen Vatikan ajansının başında bulunan Somalo’nun döneminde kilisede peş peşe seks skandalları patlak verdi. Afrika’da rahibelerin rahiplerin tacizine uğradığı yolundaki iddialarla ilgili bir komite görevlendirdi, ancak resmi açıklama yapmadı.

Kardinal Somalo’nun Hıristiyan tarikatı olan Opus Dei’ye yakın olduğu sanılıyor. Liberal Katolikler, uyguladığı gizlilik ve kendi kendini cezalandırmada şiddete sıcak baktığı gerekçesiyle Opus Dei’yi eleştiriyorlar. İspanya’da Sosyalist hükümetin, özellikle eşcinsel evliliğe yönelik liberal tutumuna karşı çıkan Kardinal Martinez, ‘Evlilik, evliliktir. Tanrı, erkeği ve kadını yarattı. Evlilik işte budur’ diyerek, aynı cinsten evliliklerin, su içerken şarap içtiğini sanıp sarhoş olmaya benzediğini savunmuştu.

Ancak Camerlengo’ya Papa halefi gözüyle bakılmıyor. Kardinalin sağlığı da pek iyi değil. 2003 yılının Kasım ayında kalp krizi sonrasında üçlü by-pass ameliyatı oldu. Geçen cuma günü kendini iyi hissetmediği gerekçesiyle Papa’ya son ziyarete gidemedi, yerine yardımcısını yolladı. Camerlengo, bir gün önce 78’inci doğumgününü kutlamıştı. Ancak Kardinal Somalo’nun geçiş döneminde sorumluluğu üstlenecek kabiliyette olduğu belirtiliyor. Papa’nın ölümüyle tüm resmi unvanlar düşerken, üç kardinal de Camerlengo’ya geçiş sürecinde destek verecek.

Papa seçimine cep telefonu sokulmayacak

Papa’yı seçmek için toplanacak Conclave Kardinaller Toplantısına din adamları yanlarında cep telefonunu sokamayacaklar.

117 kardinal 15-20 gün içinde Vatikan sınırları içindeki Sistine Şapeli’ne kapanıp gizli oyla yeni papayı seçecek. 14 Ekim 1978 günü çekilen fotoğraf, papa seçmek için toplanan kardinalleri bir arada gösteriyor. İki gün sonra da Polonyalı Karol Wojtyla papa seçiliyor ve ‘Papa İkinci John Paul’ adını alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!