Ukrayna’nın gazı kesiliyor

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna’nın gazı kesiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2006 00:00

Ukrayna ile Rusya arasında fiyat anlaşmazlığı yüzünden patlak veren ve Avrupa ülkeleriyle Türkiye’yi de yakından ilgilendiren doğalgaz sorunu, yılın son gününde de herhangi anlaşmaya varılamaması üzerine çıkmaza girdi. Ukrayna’ya gaz satan Rus Gazprom, bu ülkenin Rusya’dan gelen son önerileri de reddetmesi üzerine bugün TSİ 9.00’da bu ülkeye verilen gazı keseceğini duyurdu.

Dün, önce Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, Rusya ile sorunu çözmek üzere görüşmeler yapmaya hazır olduğunu söyledi. Rus mevkidaşı Vladimir Putin ise Ukrayna’nın ülkesinden "zamlı" fiyatla gaz satın almayı kabul etmesi halinde, 2006’ının ilk üç ayında gazı eski fiyattan satmayı sürdüreceklerini vaadetti. Ancak iki ülke, bu üç aylık sürenin ardından geçerli olacak fiyatta mutabakata varamayınca gece yarısından önce herhangi anlaşma imzalanamadı. Rus Gazprom, bu ülkeye gaz aktarımının önceden planlanan zamanda kesileceğini açıkladı.

Ukrayna, daha önce benzer durumlarda, topraklarından transit geçen Avrupa hattından gaz çekmiş ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu pekçok ülkenin anlaşmazlıktan etkilenmesine neden olmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!