Uganda'da eşcinselliğe müebbet hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Ugandada eşcinselliğe müebbet hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2014 14:44

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, eşcinsel birlikteliklere ağır cezalar getiren tasarıyı onayladı. Museveni yasayla ilgili yaptığı açıklamada, eşcinsellerin para için bu yolu tercih ettiğini söyledi ve oral seks konusunda da ilginç uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Uganda parlamentosu tarafından aralık ayında kabul edilen ve devlet başkanının onayına sunulan yasa, bir kez eşcinsel ilişkide bulunanlara 14 yıl hapis cezası öngörüyor.

Yasaya göre sürekli eşcinsel ilişkide bulunanların yanı sıra küçük yaştakiler, engelliler ve AIDS hastaları ile eşcinsel ilişkiye girenler ömür boyu hapisle cezalandırılacak.

Yasa, eşcinsel birlikteliklerin farkında olduğu halde yetkililere bildirmeyenlere de ceza getiriyor.

BAŞKAN'DAN 'ORAL SEKS' UYARISI
Başkan Museveni'nin yasayla ilgili yaptığı açıklamada sarf ettiği sözler ise tepki çekti. Eşcinseller için, “Etrafta bu kadar güzel kadın varken bir erkekten nasıl etkilendiklerini anlamıyorum” derken, oral seks konusunda da uyarılarda bulundu. Museveni, “Oral seks tiksindiğimiz bir davranış. Ağız, yemek içindir, seks için değil. Ağız öpüşmek için dizayn edilmiş. Gey oral seksi, içinizde kurt çıkarır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Museveni aynı zamanda eşcinselliğin tek açıklamasının para olduğunu ifade etti ve “Eşcinseller paralı askerler. Onlar aslında heteroseksüel fakat para için gey oluyorlar” dedi.

Ugandada eşcinselliğe müebbet hapis cezası
'BUNU TEDAVİ ETMENİN DAHA İYİ YOLLARI VAR'

Museveni, 17 Ocak'ta kendisine gönderilen yasayı onaylamayı reddetmiş ve tekrar görüşülmesi için parlamentoya geri göndermişti.

İlk kez 2009'da parlamentoya sunulan yasa tasarısının ilk hali, eşcinsel ilişki yaşayanlara ölüm cezası verilmesini öngörüyordu.

Uluslararası toplum da yasa tasarısına sert tepki göstermişti.

Ugandada eşcinselliğe müebbet hapis cezası
EŞCİNSEL OLDUĞUNU AÇIKLAMIŞTI, ŞİMDİ İSE...

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, yasal düzenlemeyi "gaddarlık" olarak nitelemiş ve "AB, cinsel eğilim temelinde yapılan ayrımcılığı teessüfle karşılıyor" ifadesini kullanmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama da yasanın yürürlüğe girmesinin Uganda ile ABD arasındaki ilişkileri "karmaşıklaştıracağı" uyarısında bulunmuştu. ABD, her yıl Uganda'ya 400 milyon dolar yardımda bulunuyor.

Haberin Devamı

Eşcinsel ilişkinin yasa dışı kabul edildiği Uganda'da, yaklaşık 500 bin eşcinsel, biseksüel ve transseksüel yaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!