Uday ve PKK'nın sigara vurgunu

Güncelleme Tarihi:

Uday ve PKKnın sigara vurgunu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2002 01:45

Avrupa Birliği, iki Amerikan sigara şirketini Irak'a kaçak sigara sattıkları iddiasıyla mahkemeye verdi. Saddam'ın oğlu Uday'ın servet sahibi olduğu sigara kaçakçılığından PKK'nın da aracılık yaparak payını aldığı öne sürüldü.

İNGİLİZ Sunday Telegraph Gazetesi'nin haberine göre Avrupa Birliği, RJ Reynolds ve Philip Morris firmaları hakkında Irak'a sigara kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla New York'ta dava açtı. Haberde, Körfez Savaşı'ndan bu yana iki şirketin Irak'a milyarlarca kaçak sigara satışı yaparak BM yaptırımlarını çiğnediği belirtildi.

Gazete, sigara kaçakçılığından Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in oğlu Uday'ın büyük servet yaptığını yazarak ayrıca bu paradan, terör örgütü PKK'nın da finansmanına yardımcı olunduğunu iddia etti.

Sunday Telegraph'ın geniş yer ayırdığı habere göre, AB müfettişleri, kaçak sigaraların Irak'a, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın da terör örgütleri listesinde bulunan PKK aracılığıyla ulaştırıldığını tespit etti. Avrupa Birliği, kaçakçılık ile kara para aklama ve terör arasında ilişki olduğunu vurguladı. AB Dolandırıcılıkla Mücadele Dairesi'nin (OLAF) elinde Amerika'dan Valencia gibi Avrupa Birliği limanları ve Kıbrıs üzerinden Irak'a kaçak sigara gönderildiğine ilişkin kanıtlar olduğu bildirildi.

FİRMADAN YALANLAMA

Belgeler, Irak'ta kaçakçılık operasyonlarını Uday'ın yürüttüğünü ortaya çıkardı. Kaçakçılıkta şöyle bir yol izleniyordu: Her biri 54 milyon Winston sigarası yüklü 5 konteyner deniz yoluyla Valencia'ya geldikten sonra ikinci bir gemiye yüklenerek Kıbrıs'a gönderildi. Kıbrıs'tan Rusya'ya diye yüklenen konteynerler Lübnan'a, oradan da Türkiye'ye gitti. Kıbrıs'a gönderilen 5-7 milyar RJR sigarasının yarısı da Türkiye'ye nakledildi.

Suçlamaları kabul etmeyen Philip Morris International sözcüsü, Irak'a sigara satmadıklarını, Irak'ta satılan Philip Morris marka sigaraların sahte veya kaçak sigara olabileceğini, sınırları kontrol etmelerinin olanak dışı olduğunu savundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!