UCM’den Putin’e tutuklama kararı 

Güncelleme Tarihi:

UCM’den Putin’e tutuklama kararı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2023 07:00

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Başkanlığı Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında tutuklama kararı çıkardı.

Haberin Devamı

Hollanda, Lahey merkezli mahkeme karara gerekçe olarak Ukraynalı çocukların Rusya’ya yasadışı naklini gösterdi. UCM’nin açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 24 Şubat 2022’den bu yana Putin hakkında hem doğrudan eylemleri gerçekleştirerek hem de “eylemleri gerçekleştiren veya astlarının bunları işlemesine izin veren sivil ve askeri kişiler üzerinde uygun şekilde kontrol uygulamamaktan” sorumlu olduğu iddiaları bulunduğu belirtildi.

UCM’den Putin’e tutuklama kararı

Vladimir Putin

‘KARARI TANIMIYORUZ’

Kararın duyurulmasının ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Rusya bazı devletler gibi bu mahkemenin yargı yetkisini tanımamaktadır. Bu nedenle, bu türden herhangi bir karar hukuk açısından Rusya Federasyonu için geçersizdir” dedi. Rusya UCM’ye taraf olmadığı için karara ilişkin hukuki yükümlülüğü bulunmasa da tutuklama UCM’ye taraf bir ülkede gerçekleştirilebilir. UCM bünyesinde 123 ülke bulunması nedeniyle karar, “Putin’e tecrit” olarak yorumlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!