Twitter'a Wikileaks baskısı

Güncelleme Tarihi:

Twittera Wikileaks baskısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2011 16:43

ABD’de bir federal mahkeme sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan elinde bulunan Wikileaks’le ilgili belgeleri Adalet Bakanlığı’na teslim etmesini istedi.

Haberin Devamı

San Francisco merkezli Twitter’ın, Wikileaks kurucusu Julian Assange dahil sitenin önde gelen üç ismi ve belgeleri Wikileaks’e sızdırdığı şüphesiyle tutuklu bulunan ABD ordusunda görevli istihbarat uzmanı Bradley Manning hakkındaki belgeleri mahkemeye teslim etmesi talep edildi.

 

İngiliz Guardian gazetesi Assange ve Manning dışındakilerin İzlandalı Milletvekili Brigitta Jonsdottir ve Hollandalı hacker Rop Gonggrijp olduğunu bildirdi. Assange, Gonggrijp ve Jonsdottir'in adı Wikileaks'in Nisan ayında gündeme getirdiği ilk sızıntı olan "Collateral Murder"da yapımcı olarak geçiyordu.

 

Mahkemenin Manning’in Wikileaks’le hangi kanallar ve kişiler aracılığıyla iletişim kurduğunu araştırdığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

 

"BU BİR TACİZDİR"

 

Virginia Eyalet Mahkemesi’nin gönderdiği celpte Twitter’dan mahkemeye “üyelerin isimleri, kullanıcıların isimleri, ekran isimleri, IP adresleri, posta adresleri ve ikamet adresleri” gibi detayları sunması isteniyor. Mahkeme ayrıca Twitter'a Wikileaks'i konuyla ilgili olarak bilgilendirmemesi emrini verdi. Ancak Twitter yetkilileri bu emre uymadı.

 

Wikileaks’ten bugün yapılan açıklamada, “Bugün ABD hükümetinin Wikileaks hakkında yaptırdığı gizli soruşturma mahkeme belgelerinin ortaya çıkmasıyla ilk kez teyit edilmiştir” denildi. Wikileaks ayrıca mahkemenin bu hamlesini kınayarak bunun bir "taciz" olduğunu söyledi. Twitter ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Öte yandan Wikileaks ABD'li yetkililerin, yürüttükleri soruşturma çerçevesinde diğer internet şirketleriyle temasa geçtiğinden de şüphelendiklerini ifade ederek Google ve Facebook’tan da kendilerine gönderilmiş benzer talepler varsa ortaya çıkarmasını istedi.

ADI GEÇENLER TEPKİLİ

Assange yaptığı açıklamada, “İran hükümeti bu belgeyi diğer ülkelerdeki gazeteciler ve aktivistlerden güç kullanarak almaya çalışsaydı, dünyanın her yerinde insan hakları grupları ayağa kalkardı” dedi.

 

Haberin Devamı

Jonsdottir ise Twitter mesajında, “Bence bana bir mesaj veriliyor, sanki bir telefonda nefes alıp veriyor gibi” yorumunu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!