Türkiye'ye moral jestleri

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye moral jestleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin yaşadığı deprem felaketinin acısını paylaşan, hiçbir yardımı esirgemeyen Batı dünyası, küçük jestlerle yaramıza merhem sürmeye çalışıyor. Almanya, ailesi bu ülkede bulunan depremzedelerden vize talep etmeyeceğini açıkladı.

ABD Başkanı Bill Clinton Amerikan halkına ikinci kez seslenerek Türkiye için yardım çağrısında bulundu; ‘‘Düşüncelerimiz ve dualarımız bu trajediden etkilenenlerle birliktedir. Bir milyon insan sokakta. Salgın hastalık tehlikesi var’’ dedi.

Türkiye'de asrın felaketiyle gelen acıları hafifletmek için harekete geçen Batı dünyası, yardım ekip ve malzemesi göndermenin ötesinde bazı jestlerde bulunuyor.

Almanya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Claus Hans Henning dün yaptığı açıklamada, depremzedelerin ülkeye giriş formalitesini basitleştireceklerini söyledi. Deutsche Welle Radyosu'ndan yayınlanan açıklamasında Henning, özellikle çocukların vizeye ihtiyaç duymadan Almanya'ya giriş yapabileceklerini belirtti.

Hükümetin bu konuda çalışmalar yaptığını anlatan Henning, Almanya'da yaşayan Türklerin yakın akrabalarından vize istenmeyeceğini, ancak bu kişilerin Almanya'daki yakınları tarafından havaalanlarında karşılanmaları gerektiğini söyledi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Birlik 90/Yeşiller'den oluşan koalisyon hükümetinin, eyalet hükümetlerinin de görüşünü alıp, bugün bu konuyla ilgili alınacak kararları açıklayacağı kaydedildi.

CLINTON'DAN İKİNCİ ÇAĞRI

ABD Başkanı Bill Clinton ailesiyle birlikte tatilini geçirdiği Martha's Vineyard adasında ‘‘Türkiye'ye cömert olalım’’ diye bir çağrı yaptıktan sonra Amerikan halkına bir kez daha seslendi. Clinton, Massachussets eyaletinin Edgartown kentinde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki depreme yeniden değindi ve Amerikalıları Türkiye'ye yardıma çağırdı. Kendisi ve eşi Hillary adına, sevdiklerini kaybeden Türk halkına başsağlığı dileyen Başkan Clinton, ‘‘Düşüncelerimiz ve dualarımız bu trajediden etkilenenlerle birliktedir’’ dedi.

‘‘Türkiye uzun süredir bizim müttefikimiz ve Türk halkı dostumuzdur’’ diyen Clinton, ‘‘Dostlarımızın birçoğu büyük umutsuzluk içinde bulunduğu şu sırada, kendilerine her türlü yardımı yapmalıyız ve yapacağız’’ şeklinde konuştu.

ABD'nin Türkiye'ye yönelik geniş çaplı bir yardım kampanyası başlattığını hatırlatan Clinton, ‘‘Askeri ve sivil personelimiz arama ve kurtarma çalışmalarına katılıyor. İnsani ihtiyaçları tespite çalışıyoruz. Tıbbi malzeme ve tıp hizmeti vermeye, ayrıca battaniye ve çadır gibi malzeme teminine gayret ediyoruz’’ dedi. Başkan Clinton ABD'nin uluslararası yardımı koordine etmeye çalıştığını da sözlerine ekledi.

Clinton şöyle devam etti: ‘‘Önümüzdeki görev çok geniş ve kapsamlıdır. Yaklaşık bir milyon kişi dışarıda yatıyor. Temiz su bulmak hayli güç ve salgın hastalık tehlikesi hızla büyüyor. Amerikalıların pek çoğunun bu acıları dindirmek ve Türk halkının umudunu artırmak için yardım etmeye hazır olduklarını biliyorum. Bu nedenle vatandaşlarımı, sorumlu kuruluşlara cömertçe yardımda bulunmaya davet ediyorum.’’

Bu felaket anlatılamaz

Deprem bölgesini ziyaret eden Belçika Dışişleri Bakanı Louis Michel (solda) ile Savunma Bakanı Andre Flahaut (sağda) tanık oldukları manzara karşısında çok sarsıldıklarını söylediler. Dışişleri Bakanı Michel ‘‘Hiçbir televizyon görüntüsü veya gazete tasviri, Türk halkının yaşadığı dramın gerçeklerini yansıtacak güçte değil’’ dedi. Savunma Bakanı Flahaut da, bir Avrupa ordusu oluşturulduğuna göre, bir de Avrupa sivil savunma ordusu kurulabileceğini Belçika'nın, Türkiye dramından sonra bu yönde öneri getireceğini ve öncülük yapacağını söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!