Türkiye'ye hava savunma kalkanı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye hava savunma kalkanı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, Rumların S-300 alımına karşı hava savunma ağındaki eksiklikleri gidermek için düğmeye bastı. Türk Silahlı Kuvvetleri, füze saldırısına karşı av/bombardıman uçakları ile envanterindeki alçak irtifa füzelerle karşılık vermenin ötesine geçmek için arayışlarını hızlandırdı.

TSK'nın elinde yerden havaya kısa menzilli Rapier ve Stinger füzeleri bulunuyor. Bu füzeler 6-8 kilometre yükseklikteki hedeflere karşı etkinlik sağlıyor.

Boğazların güvenliği için konuşlandırılan Nike füzeleri de Türkiye'nin alçak irtifa hava savunması için görev yapıyor. Ancak uzmanlar Nike füzelerinin eski teknoloji ürünü olduğunu belirtiyorlar.

ABD'den alınan Perry sınıfı Giresun, Gemlik ve Gaziantep firkateynlerindeki standart füzeler de bölgesel olarak hava savunma şemsiyesi sağlayabiliyor. Uzmanlar ayrıca 35 ve 45 mm'lik topların da alçak irtifa hava savunmasına yardımcı silahlar olduğunu belirtiyorlar.

Askeri uzmanlar, Türk ordusunun füze saldırılarına karşı planlarını ana silah olarak av/bombardıman uçakları üzerine yaptığını, ancak S-300 füzelerinin gündeme gelmesiyle, bu planı bir adım öteye taşımak gerektiğini kaydediyor.

Uzmanlar, savaş uçaklarının düşman füzelerini yerinde çok rahat imha edebileceğini, ancak füze saldırısının başlaması durumunda bunları havada yok edebilmek için Patriot benzeri sistemin gerekli olduğunu açıklıyor.

Bu amaçla Patriot veya Hawk gibi yüksek irtifa füze ihtiyacının giderilmesi için arayışlar hızlandırıldı. Türkiye ile ABD arasında Antalya'da yapılacak Yüksek Düzeyli Ortak Savunma Grubu toplantısında bu konu ağırlık kazanacak. Türk tarafı, ABD ordusunun kullanım dışı bıraktığı PAC-1 ve PAC-2 modeli Patriot füzesinden isteyecek ve konunun Türkiye açısından önemini vurgulayacak. Genelkurmay yetkilileri, Türkiye'nin komşularının füze deposu olduğunu ve özellikle Rumların Kıbrıs'a S-300 füzesi konuşlandırma girişimlerini vurgulayarak, Türkiye'nin hava savunma ağını geliştirme girişimlerinin haklılığını savunacaklar.

ABD'nin Patriot'lar satışına olumsuz bakması durumunda ise, Hawk veya benzeri sistemler gündeme gelecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!