'Türkiye'nin üyeliği AB'yi güçlendirir'

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin üyeliği AByi güçlendirir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2009 16:36

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, “Türkiye'nin üyeliğinin Avrupa Birliğini güçlendireceğini” söyledi.

Atina'ya çalışma ziyaretinde bulunan Miliband, Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile bir araya geldi.

Miliband, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Atina ile Londra'nın birçok dış politika konusunda çok yakın tezleri savunduğunu ve iki ülkenin AB içinde güvenlik ve istikrar alanlarında gayet faal olduklarını belirtti.

Gazetecilerin, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin ertelenmesi olasılığına ilişkin sorularını da yanıtlayan Miliband, “Ortada böyle bir şey yok, olmasını da arzu etmem. İngiltere, Türkiye'nin AB sürecinin devamını istiyor. Kıbrıs konusunda da ilerleme kaydedilmesini arzuluyor. Yunanistan da son 10 yıldır Türkiye'nin ve batı Balkanlar'ın AB üyeliğini açıkça, güçlü ve cesur bir şekilde destekliyor. Türkiye'nin üyeliği AB'yi güçlendirecektir” dedi.

Atina'daki temasları çerçevesinde Kıbrıs konusunun da ele alındığını söyleyen Miliband, bu sorun için bulunacak çözümün Kıbrıs kaynaklı olup Kıbrıslılar için olması gerektiğini ve İngiltere'nin de bunu destekleyeceğini vurguladı.

Bakoyanni'nin görüşmelerinde belirttiği, “iki bölgeli, iki toplumlu ve tek uluslararası kimlikli bir çözümün esneklik ve cesaret gerektirdiği” şeklindeki yaklaşımına katıldığını kaydeden Miliband, sorular üzerine garantörlük konusunun ileride ele alınabileceğini belirtti.
Miliband, sorular üzerine, bu ziyaretinde Kıbrıs'a uğramamasının yalnızca pratik nedenlerden kaynaklandığını kaydetti.

BAKOYANNİ'NİN AÇIKLAMASI

Bakoyanni ise “Atina'nın Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini, ancak tüm kriter ve şartların yerine getirilmesi gerektiğini” söyledi.
Miliband ile görüşmelerinde ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası konuları ele aldıklarını belirten Bakoyanni, Atina'nın batı Balkan ülkelerinin AB üyeliğini desteklediğini, ancak kurallara, özellikle de iyi komşuluk ilişkileri içinde olunması kuralına uyulması gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin AB sürecinin kritik bir aşamada olduğunu belirten Bakoyanni, Türkiye'nin kendisini AB ve Avrupa vizyonuna yaklaştıracak radikal reformları yapması gerektiğini söyledi.

Atina'nın bu konudaki yaklaşımının açık olduğunu söyleyen Bakoyanni, AB'nin bütünlüğünü ya da Yunanistan'ın milli çıkarlarını tehlikeye sokacak bir yaklaşımı kabul etmeyeceklerini kaydetti.

Kıbrıs konusunun da kritik bir dönemde olduğunu belirten Bakoyanni, “Adada sürdürülen müzakerelerde ilerleme kaydedilmesi için, cesaret ve iyi niyetin yanı sıra Ankara'nın yapıcı bir tutum içinde olmasının gerektiğini” ifade etti.

Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerinin ertelenmesi olasılığına ilişkin soruları da yanıtlayan Bakoyanni, “Masaya böyle bir öneri gelmiş değildir. Takvim nettir. Bunun için Türkiye'ye Ankara Protokolü'nü uygulaması çağrısında bulunuyoruz ki, kapalı 8 başlık açılsın. Biz sınırlarımızda Avrupalı bir Türkiye görmek istiyoruz, bu, her iki ülkenin de çıkarınadır. Ancak gerekli kriter ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Atina'daki temasları çerçevesinde Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile de bir araya gelen Miliband, temaslarının ardından Ankara'ya gitti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!