Türkiye'nin gazını çalan kadın

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin gazını çalan kadın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2001 00:00



Haberin Devamı

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Julia Tymoshenko, Rusya'nın Türkiye ve Avrupa'ya giden boru hattından doğalgaz çalıp milyarlarca doları yurtdışına kaçırmakla suçlanıyor. Ukrayna Başsavcısı'nın iddiasına göre Tymoshenko, çalıntı gazı yabancı ülkelere satıp elde eddiği 1.8 milyar doları da yurtdışına kaçırdı.

UKRAYNA'da son yılların en önemli doğalgaz vurgununa karışanların yargılanması için düğmeye basıldı. Ukrayna Başsavcısı, Başbakan Yardımcısı Julia Tymoshenko'yu resmen Rusya'nın Türkiye ve Avrupa'ya yolladığı doğalgazı çalmakla suçladı. Ukrayna Başsavcısı'nın iddiasına göre Tymoshenko, Ukrayna'dan geçen Rus doğalgaz hatlarından çaldığı gazı satarak elde ettiği 1.8 milyar doları yurtdışına kaçırdı. Ancak kadın başbakan yardımcısı siyasi bir komployla karşı karşıya olduğunu savunuyor.

Julia Tymoshenko ile ilgili iddialar 1996 yılında Birleşik Enerji Sistemi'nin başkanı olduğu döneme uzanıyor. Bu dönemde Tymoshenko'nun yabancı ülkelere giden boru hatlarından 6 milyar m3 doğalgaz çaldığı iddia ediliyor. ‘Örgütlü bir grupla’ birlikte hareket ettiği öne sürülen Tymeshenko ayrıca sahte evrak düzenlemek ve vergi kaçırmakla suçlanıyor.

Çalıntı doğalgazdan elde ettiği 1.8 milyar doları yurtdışına kaçırmakla suçlanan Tymoshenko'nun Kıbrıs'ta kurduğu bir şirket aracılığıyla vergi kaçakçılığı yaptığı da öne sürülüyor. İddiaya göre 1997-99 yılları arasında 1 milyon dolar kar sağlayan Tymoshenko ve eşi, 149 bin dolarlık vergi borcunu ödemediler.

1997 yılında milletvekili seçilen Julia Tymoshenko, 1999 yılının sonunda darboğazda olan enerji sektöründen sorumlu başbakan yardımcılığına getirilerek, Sovyet Birliği'nin dağılmasından bu yana ülkede göreve gelen en reformist hükümete katıldı. Tymeshenko, enerji sektöründe yaptığı reformlardan ötürü, eşi ve kendisinin siyasi komployla karşı karşıya olduğunu savunuyor. Ancak Başsavcı'nın resmi suçlamasının ardından başbakan yardımcısı herhangi bir açıklama yapmadı.

Rusya Ukrayna'nın gazını kesti

RUS enerji şirketi Itera, borçlarını ödemedikleri gerekçesiyle Ukrayna'daki dört elektrik santralinin doğalgazını kesti. Itera yetkililerinin verdiği bilgiye göre Ukrayna'daki santrallerin Rusya'ya olan toplam borçu 64.2 milyon doları buluyor. Ukrayna bu ay başında doğalgazın kesilebileceği uyarısında bulunmuştu. Ukrayna vatandaşına elektriği ucuza sattığı için topladığı para Rusya'dan alınan gazın faturasını karşılamaya yetmiyor. Rusya'ya göre Ukrayna'nın yaptığı toplam gaz alımlarından Moskova'ya 2 milyar dolar borcu var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!