‘Türkiye’den neden korkuyorsun’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye’den neden korkuyorsun’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2016 20:45

Ege adalarında iltica talebinde bulunan mülteci ve göçmenlere sorulan ilk sorulardan biri “Türkiye’ye dönmekten niye korkuyorsun?” Kamu Düzeni Bakanlığı İltica Bürosu Müdürü Maria Stavropulu’ya göre, bu soru iltica talebinde bulunan mülteci veya göçmen için verilecek kararda önemli.

Haberin Devamı

Stavropulu, “Eğer bir kimse Türkiye’de güvenli ise Yunanistan’daki iltica başvurusu reddediliyor” dedi. Türkiye-AB anlaşmasının yürürlüğe girdiği 20 Mart’tan 7 Nisan’a kadar Ege adalarına gelen yaklaşık 6 bin 500 mülteci ve göçmenden 4 bin 861’i iltica talebinde bulunma niyeti beyan etti. 

SINIRDA YİNE OLAY ÇIKTI

Bu arada, 20 Mart’tan önce Yunanistan’a gelen yaklaşık 500  kadar mülteci ve göçmen dün Makedonya sınırını geçmeye çalıştı. Makedon Polisi, göz yaşartıcı ve ses bombaları kullanarak mülteci ve göçmenleri dağıttı. Olaylar, 11 binden fazla mülteci ve göçmenin bulunduğu İdomeni kasabasında, Arapça yazılmış ve Makedonya’ya geçmek için toplu yürüyüş çağrısı yapan bir broşürün dağıtılması ile başladı. Yaklaşık 500 kişi tampon bölgeye doğru yürüyüşe geçti. Sınırdaki tel örgülere yaklaşıldığında 5 kişilik bir heyet Makedon polis yetkilisi ile bir süre görüştü. Mülteci ve göçmenler olumsuz cevap alınca toplu şekilde sınırdaki tel örgüleri aşmaya teşebbüs etti. Makedon Polisi, göz yaşartıcı ve ses bombaları kullanarak göçmen ve mültecileri  uzaklaştırdı. Yunanistan’da, Türkiye-AB anlaşması kapsamı dışında kalan yaklaşık 46 bin mülteci ve göçmen bulunuyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!