Türkiye'den Amerikan Yahudi Kongresi’ne: Memnuniyetle iade ederiz

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden Amerikan Yahudi Kongresi’ne: Memnuniyetle iade ederiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2014 01:02

Amerikan Yahudi Kongresi’nin mevcut liderliğinin Gazze’deki masum sivillere yönelik saldırılara karşı takındığı tutum sebebiyle Başbakan Erdoğan’a, 2004 yılında takdim ettiğiniz ödülü iade etmekten memnuniyet duyacağız. Başbakan Erdoğan, bu ödül olmadan da terörizme karşı tavizsiz bir şekilde mücadele etmeye, Filistin sorununun barışçıl yollardan çözümüne katkı sunmaya ve Türkiye Musevi cemaatinin can ve mal güvenliğini korumaya devam edecektir.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan ile Amerikan Yahudi Kongresi arasındaki ‘madalya’ krizinde yeni bir gelişme yaşandı. Yahudi Kongresi’nin Erdoğan’a 2004 yılında verdiği Cesaret Madalyası’nı geri istemesinin ardından Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Başbakan Erdoğan adına Kongre Başkanı Jack Rosen’a bir mektup yazdı. Kılıç mektupta, “Amerikan Yahudi Kongresi’nin mevcut liderliğinin Gazze’deki masum sivillere yönelik saldırılara karşı takındığı tutum sebebiyle Başbakan Erdoğan’a, 2004 yılında takdim ettiğiniz ödülü iade etmekten memnuniyet duyacağız” ifadesini kullandı. Büyükelçi Kılıç, Yahudi Kongresi’nin ödülün iadesini istemesinin ‘İsrail hükümetinin izlediği işgal ve vahşet politikaları konusunda kongrenin mevcut liderliğinin yanlı ve duyarsız bir noktada bulunduğunun talihsiz bir göstergesi’ olduğunu da kaydetti. Erdoğan’ın ödülü aldığı dönemdeki tavrının aynı şekilde sürdüğünü kaydeden Kılıç, “Başbakan Erdoğan, bu ödül olmadan da terörizme karşı tavizsiz bir şekilde mücadele etmeye, Filistin sorununun barışçıl yollardan çözümüne katkı sunmaya ve Türkiye Musevi Cemaati’nin can ve mal güvenliğini korumaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

MUSEVİLER PARÇAMIZ

Türkiye Musevi Cemaati’nin, Kongre’nin madalyayı geri istemesini kınayan bir açıklama yaptığını da anımsatan Büyükelçi, “Türkiye’de, İsrail hükümetinin masum sivillere yönelik saldırılarına duyulan öfkeye rağmen Musevi vatandaşlarımıza karşı herhangi bir hadise yaşanmamış olmasına” dikkat çekti. Türkiye’deki Musevi Cemaati’nin Filistinlilere yapılan katliamlara duyarsız kalmadığı da belirtilirken, ‘Musevi Cemaati’nin Türkiye’nin zengin kültürel mirasının vazgeçilmez bir parçası’ olduğu not düşüldü. Kılıç mektubunda, “Sayın Başbakan’ın İsrail hükümetinin Batı Şeria ve Gazze’de Filistin halkına karşı uyguladığı işgal, abluka ve yıkım politikalarını kabul etmesi ve bunları göz ardı etmesi beklenmemelidir” derken, Amerikan Yahudi Kongresi’ni de ‘adalet, akıl ve vicdan adına İsrail hükümetinin politikalarını kınamaya’ çağırdı.

Haberin Devamı

ANTİSEMİTİZMİ TETİKLİYOR

Mektupta “Dünya Musevi topluluğunun huzurunu bozan ve dönem dönem ırkçı ve antisemitik saldırıların hedefi haline getiren, İsrail hükümetinin izlediği işgal ve zulüm politikalarıdır” yorumuna da yer verildi. Kılıç, “Şiddetle kınadığımız antisemitik eylem ve söylemlerin yükselişe geçtiği dönemlerin, İsrail hükümetinin Filistin halkına saldırdığı dönemler olması bir tesadüf değildir” ifadelerini kullandı. Başbakan Erdoğan’a Amerikan Yahudi Kongresi tarafından 2004 yılında verilen ödül, İsrail’in 7 Temmuz’da başlattığı Gazze’ye yönelik saldırıların ardından eleştiri konusu olmuş ve bunun üzerine Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü bir bilgi notu hazırlayarak söz konusu ödülün geri verilmeyeceğini belirtmişti.

Haberin Devamı

GERİ İSTEMİŞLERDİ

Açıklamada ödülün ‘Türkiye-İsrail ilişkilerinin farklı bir mahiyette olduğu dönemde arz edildiği’ hatırlatılmıştı. Bu açıklamadan birkaç gün sonra ise Amerikan Yahudi Kongresi Başkanı Jack Rosen, ödülü geri istemişti. Rosen, “Bizim ödülümüz, Yahudiler, Amerikalılar ve daha barışçıl bir dünya isteyen herkes için önemli konularda aldığı pozisyonla gerçek bir cesaret sergileyen ve bu nedenle Yahudi toplumu tarafından tanınmayı hak eden bir kişi içindi. Şimdiki pozisyonunuz, medyadan anlaşıldığı biçimde, nefret yayıcı ve Yahudilere yönelik saldırılarınız sizi onurlandırdığımız her şeyi sorgulamayı gerektiriyor. Bu yüzden ödülümüzü geri vermenizi istiyoruz” açıklamasını yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!