'Türkiye'de hep tehdit ediliyorum'

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede hep tehdit ediliyorum
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2007 00:00

Washington'da ‘Rumi Forum' tarafından düzenlenen iftar yemeğine katılan Mutafyan, Georgetown Üniversitesi’ndeki konuşmasının ‘güvenlik' nedeniyle iptal edilmiş olabileceğini belirtirken, ABD'de tehdit almadığını ancak, Türkiye'de sürekli tehdit edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Georgetown Üniversitesi'nde bugün yapmayı planladığı ‘Türkler ve Ermeniler Arasındaki Çıkmaz Aşılmalı' başlıklı konuşmasının ertelenmesine ilişkin soruları yanıtlayan Mutafyan, iptal nedeninin güvenlik sorunundan kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Konuşmasının ABD'deki Ermeni lobisinini girişimleri nedeniyle ertelendiği yönündeki iddialarla ilgili olarak da Mutafyan, “Onların politik kendi ajandaları var. Olabilir. Herhalde o nedenle oldu zaten” dedi.

“TASARIYA KARŞIYIM”

Mutafyan, ABD'de herhangi bir tehdit alıp-almadığı sorusuna ise, “Hayır ABD'de bir tehdit almadım ama Türkiye’de hep alıyorum" yanıtını verdi. Patrik Mesrob II Mutafyan’ın, sözde soykırım iddialarına ilişkin tasarının ABD Temsilciler Meclisi’nden geçirilmesi çabalarına karşı çıkan tutumunun ABD'de Ermeni lobisinde rahatsızlık yarattığı ve lobinin üniversiteye baskı yaparak bu konuşmanın süresiz ertelenmesine neden olduğu iddia edilmişti. Washington'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mutafyan, Türk- Ermeni ilşkilerini olumsuz etkileyeceğine inandığı için söz konusu tasarıya halen karşı olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

DAVETLİ GİTTİĞİ İDDİALARINI YALANLADI

Washington’a Başbakan Erdoğan’ın davetlisi olarak gittiğine dair haberleri de yalanladı. Türkiye Ermenileri Patriği, "Sayın Başbakan veya Dışişleri Bakanı ile aynı mekánda bulunacağımız hakkında herhangi bir bilgim yok. CNN bu haberi yaparken bizim bilgimize başvurmuş değil" dedi.

"ERMENİ DİASPORASINDAN ÇOK TEPKİ GELDİ"

Georgetown Üniversitesi Türk Öğrenci Birliği Başkanı Sonay Kanber ise Mutafyan'ın konuşmasının iptal edilmesine çok şaşırdığını vurgularken şöyle dedi: “Georgetown Üniversitesi, Washington ve çevresinde liberalliğiyle tanınan, farklı din ve kültürlere açık olmasıyla bilinen bir okul. Konuşmanın iptal edildiğini öğrenince çok şaşırdım ve Ermeni diyasporasından çok tepki geldiği için konuşmanın iptal olduğunu düşündüm. Böyle önemli bir din adamının bu üniversiteye gelmesi çok anlamlı olurdu. Oraya gelecek insanlara da saygısızlık yapılmış oldu.”
Kanber, iptal kararını kısa süre önce öğrendiğini, en kısa sürede birlik üyeleriyle bir araya gelerek olaya tepki göstereceklerini ekledi.

Haberin Devamı

"PROTESTOLAR İLİŞKİLERİ BALTALIYOR"

Rumi Forum'un Başkanı Ali Yurtsever ise, dinler ve kültürlerarası yakınlaşmayı artırmayı amaçladıklarını, bu nedenle Mutafyan'ın Georgetown Üniversitesi'nde konuşmasına karar verildiğini söyledi. İptal kararını saygıyla karşıladıklarını belirten Yurtsever, üniversitenin çok sayıda protesto aldığını öğrendiklerini söyledi. Yurtsever, “Farklı aşırı gruplar her dinde var ve ne yazık ki güzel iilşkileri baltalıyorlar. Bunlar Ermenistan ve Türkiye için de iyi olmuyor. Bu davranışlarla barışı ve dostluğu engelliyorlar. Umarım en kısa zamanda bu sorunlar çözülür” dedi.

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylığını desteklemek için gittiği Fransa’da da bir grup Ermeni tarafından protesto edilmişti.

Haberin Devamı

‘Rumi Forum' tarafından Washington'da düzenlenen iftar yemeğine Mutafyan’ın yanı sıra, İslam Konferansı Örgütü Başkanı Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy ve ABD Kongre üyeleri katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!