Türkiye rüşvette 8. sırada

Güncelleme Tarihi:

Türkiye rüşvette 8. sırada
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Berlin'deki ‘Transparency İnternational’ (Uluslararası Şeffaflık) adlı araştırma kuruluşu tarafından yapılan ve toplam 54 ülkeyi kapsayan ‘Dünya Rüşvet Listesi’nde Türkiye 8'nci sırada yer aldı. Aynı rapora göre, Türkiye 1996 yılında 22'nci sırada yer almıştı.

Almanya'nın ciddi kuruluşlarından Alman Ekonomi Enstitüsü'nün (İWD) yeni aylık raporunda geniş yer verdiği haberde, ‘Karşılıklı not sistemi’ ile yapılan araştırmada, yurt dışıyla çalışan işadamları ve şirket müdürlerinin ülkeler hakkındaki görüş ve değerlendirmelerinin esas alınıyor. Böylece 1997 yılında, rüşvetin en yaygın olduğu ülkenin Nijerya olduğu ortaya çıktı. Yeni Zelanda ise ‘En temiz ülke’ olarak ilan edildi. Yeni Zelanda'yı Danimarka, İsveç, Finlandiya, Kanada ve Norveç takip etti. Bir yılda 22'nci sıradan 8'inci sıraya ‘yükselen’ Türkiye böylece büyük bir ‘performans’ göstermiş oldu.

Alman Ekonomi Enstitüsü Başkanı Dr.Barbara Mrytz, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, ellerindeki verilere göre, 1997 yılında rüşvetin özellikle Avrupa'da yaygınlaştığını kaydetti. Rüşvete, ekonomik alandaki rekabetin kızışmasının yol açtığını vurgulayan uzmanlar, önceki yıllarda İtalya, Türkiye ve Yunanistan'ın ilk 10'da yer almadıklarına işaret ettiler.

RÜŞVETTE İLK 10 ÜLKE

1997 1996

1. Nijerya 1. Nijerya

2. Pakistan 2. Pakistan

3. Kenya 3. Kenya

4. Çin 4. Bangladeş

5. Rusya 5. Çin

6. Hindistan 6. Kamarun

7. İtalya 7. Venezuela

8. TÜRKİYE 8. Rusya

9. İspanya 9. Hindistan

10.Yunanistan 10.Endonezya






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!