Türkiye muhtemel bir savaşa hazır

Güncelleme Tarihi:

Türkiye muhtemel bir savaşa hazır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin Irak'a müdahale planıyla ilgili gelişmelerin dikkatle izlendiği Güneydoğu'da, tam bir ‘savaş hazırlığı’ yapılıyor. Bölgedeki birliklerde izinler kaldırıldı, askerlere gaz maskesi dağıtılması kararlaştırıldı ve bölgeye 10 bin çadır istendi.

Bölgedeki yerleşim merkezlerinde askerler ve kamu görevlileri hummalı bir çalışmanın içine girerken, Türkiye'ye yönelecek muhtemel bir göç dalgasına karşı Kuzey Irak topraklarında oluşturulacak ‘tampon bölge’ ile ilgili hazırlıklar da son aşamaya geldi. PKK'lı teröristlere karşı sınır boyunda operasyon yapan ve zaman zaman sınırı geçerek Kuzey Irak topraklarına giren birliklerin, muhtemel bir göçü durdurmak üzere günler öncesinden takviye edildi. Oluşturulacak tampon bölgede kurulacak çadırkentlerin yerleri de tek tek saptandı.

Silopi'nin Görümlü ve Çalışkan kesimlerinden 7 bin askerin dün sabaha karşı Kuzey Irak'a girdiği belirtildi. Zırhlı araçların da aynı saatlerde Habur'dan geçerek Kuzey Irak'a girdiği kaydedildi. Şemdinli ve Çukurca kesimlerinden, Kuzey Irak'a geçecek birliklerin, bölgede kar kalınlığının 2 metreyi bulması nedeniyle intikalinin henüz yapılamadığı belirtildi. Askeri yetkililer, sınır boyunda hazırlıkların sürdüğünü söylemekle yetinirken, 7 bin komandonun Kuzey Irak'a girdiğine ilişkin haberleri doğrulamadı.

Göçe karşı hazırlanan plan gereğince, Şırnak'taki 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı ve 21'inci Jandarma Komando Tugayı'na bağlı birlikler, sınır ötesi harekata katılacak. Bu arada bölgeye intikali sağlanan Kayseri Hava İndirme Komando Birliği de, sınır ötesinde ve oluşturulacak tampon bölgede görev yapacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!