Türkiye-İngiltere ilişkilerinde 'altın çağ'

Güncelleme Tarihi:

Türkiye-İngiltere ilişkilerinde altın çağ
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2010 13:21

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Ankara'da İngiltere Başbakanı David Cameron'la bir araya geldi. Liderler, görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, iki ülke ilişkilerinin "altın çağını" yaşadığını söyledi.

Haberin Devamı

İşte iki liderin toplantısından bazı satırbaşları:

ERDOĞAN:

-- İkili ilişkilerimiz "altın çağ"ını yaşıyor. NATO ile G-20'deki birlikteliğimiz ve tarihi ilişkilerimiz iki ülke arasındaki bağı güçlü kılıyor.

-- İki ülke arasında 2008'de 13.5 milyar dolar ticaret hacmi vardı. 2009'da Türkiye'ye 2.5 milyon İngiliz turist geldi. Ülkemizde 2009'da gayrımenkul sahibi 20 bin İngiliz vatandaşı vardı. 2010'da bu sayı 30 bine çıktı. Bizim de İngiltere'de yaşayan 150 bin vatandaşımız var.

-- İngiltere'deki tüm siyasi partiler Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor. Gerçekten de 7 senedir farklı hükümetler olsa da bu desteği gördük.

-- Az önce Stratejik Ortaklık Belgesi'nin güncellenmesini öngören bir anlaşma imzaladık.

-- Sayın Başbakan'la İran, Suriye, Irak, Ortadoğu ve Kıbrıs konularını görüştük.

Haberin Devamı

-- "Üç garantör ülke olarak bu sürece ne gibi katkılarımız olabilir?" sorusunu görüştük. Aynı kararlılığı Sayın David'de de gördüm.

-- İngiltere'de bir Yunus Emre Kültür Merkezi kurulmasını öngören bir anlaşma imzalandı.

-- Türk-İngiliz ortaklığıyla bir üniversite kurulmasını da planlıyoruz. Vakıflar aracılığıyla bunu yapmak istiyoruz. Tıpkı Liverpool Üniversitesi gibi.

Gazze

-- Gazze'dekiler aslında bir açık hava hapishanesinde yaşıyor. Fosfor bombaları kullanıldı. 1,500 insan öldü. Altyapı, üstyapı yıkıldı. Bu ambargonun kaldırılmaması bir dramdır. İnsanlığın buna seyirci kalması üzücüdür.

-- Gazze'ye giden gemilere müdahaleler oldu. Bu gemilerin içinde İngiliz parlamenterler de vardı.

-- Uluslararası sularda gemilere yapılan böyle bir saldırı korsanlıktır. Başka türlü izahı olamaz. Bunu Somali korsanları yapıyor ve dünya bunun üzerine gidiyor. Ama buna dünyadaki siyasi liderlerin sessiz kalması düşünülemez.

-- Türkiye'den özür dilenmesi, tazminat ödenmesi ve ablukanın kalkması lazım.

CAMERON:

-- Paylaştığımız vizyon stratejik işbirliğinin geliştirilmesi için çok önemli.

-- İmzalanan stratejik anlaşma çerçevesinde, "birlikte ekonomilerimizi geliştirme kararlığımız" çok önemli. Ayrıca Türkiye ve İngiltere'de kültür merkezleri kurmak da önemli.

Haberin Devamı

-- Türkiye'nin Doğu ve Batı arasında bir tercih yapmaması ve ikisini birden yürütmesi bizce çok doğru bir yaklaşım.

-- İkili ilişkilerimizde gerçekten ben de bir "altın çağ" yaşadığımız düşünüyorum.

-- İngiltere olarak Gazze'ye uygulanan ablukanın kalkmasından yanayız. İsrail'le Filistin arasında doğrudan görüşmelere geçilmesi açısından Türkiye önemli bir rol oynuyor.

-- Biz de terörden mağdur olan bir ülkeyiz. İstanbul'daki Başkonsolosluğa bir saldırı oldu. O yüzden terörle mücadeleye biz de önem veriyoruz.

-- Kıbrıs konusunda oynayabileceğimiz rol insanları bir araya getirmektir. Geleceği ötelememe konusuna önem veriyoruz. Bu konu Avrupa'nın çözülmemiş önemli bir konu. Bu sorunun çözümüyle Türkiye-AB sürecinin hızlandırılabileceğini düşünüyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!