Türkiye’de olsa İstanbul kalmaz

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de olsa İstanbul kalmaz
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2011 00:00

Deprem eğitimi almak üzere gittiği Japonya’da yüzyılın depremini yaşayan Jeofizik Profesörü Şerif Barış, bu depremin Türkiye’ye ders olması gerektiğini belirterek, “Tüm toplum, medyadan müteahhide, belediyelerden kurumlara varıncaya kadar herkes seferberlik başlatmalı. Bu deprem Marmara’da olsa İstanbul diye bir kent kalmazdı” dedi.

Haberin Devamı

 

FELAKETİN MERKEZİ JAPONYA'DAN EN ÇARPICI KARELER

 

YER YARILDI EVLER İÇİNE DÜŞTÜ / FOTO GALERİ

İŞTE SANİYE SANİYE TSUNAMİ ANI / WEB TV

TSUNAMİ BÖYLE VURDU / WEB TV   

İŞTE DEPREM ANI / WEB TV  

Deprem araştırmaları yapmak üzere bir grup bilimadamıyla Japonya’da giden Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Profesörü Şerif Barış, Japon tarihinin en büyük depremlerinden birini, felaketin göbeğinde yaşadı. Japonya’nın Kobe kentinden Hürriyet’e konuşan Prof. Barış, 8.9’luk depremde yaklaşık 1000 kilometrelik bir fay hattının yırtıldığını belirterek, “Japonya, 1939 Erzincan depreminin 30 katı büyüklüğünde bir güçle darbe aldı. Bu deprem Marmara’da olsa, İstanbul ya da Marmara çevresinde yerleşim kalmazdı. Bu bize ders olsun, hemen önlemlere başlamalıyız” dedi. Prof. Barış şunları anlattı:

Haberin Devamı

Bekliyorlardı ama bunu değil

“Bakanlıktan 7 görevli arkadaşımız, ODTÜ’den Doç. Dr. Özgür Erdurbaker ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Ayşe Caner arkadaşımızla birlikte, okul tabanlı afet eğitimi üzerine çalışmalar yapmak üzere Japonya’ya geldik. Biz çalışmaları yürütürken deprem meydana geldi. 4 gün önce Tokyo’da bir Japon bilimadamı, aynı yerde 8 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini söylemişti. Ama bu 8.9’luk deprem beklenenin çok üstünde. Bir defa sahile çok yakın, 150 kilometre açıkta meydana geldi. Deprem erken uyarı sistemi çalışsa da, Japonya çok büyük bir afetle karşı karşıya. Deprem ve ardından yaşanan tsunami ölü sayısını mutlaka artıracaktır.

Bizde beklenen en çok 7.4

1999’da Marmaya’yı vuran deprem 7.4 büyüklüğünde olmuştu. Türkiye’de hiçbir fay hattı bu büyüklükte bir deprem üretmez. Beklenen deprem de zaten 7.4 civarında. Türkiye’deki levhalar ve faylar 2 santim oynuyor. Burada ise 15 santime kadar gidiyor ve kırılan fay uzunluğu da 1000 kilometre. Türkiye’de böyle bir deprem mümkün değil, Türkiye’nin baştan başa kırılması lazım. Marmara’daki muhtemel deprem İstanbul yakınında değil, denizin ortasında olacak. Kocaeli Üniversitesi’nin Armutlu, Gemlik ve Kocaeli çevresinde 25 tane kontrol istasyonu bulunuyor. Japonya’da bizim de yaşadığımız bu deprem, Türkiye’ye ders olmalı. Bakın burada tüm Japonya’yı kapsama altına alan deprem uyarı sistemi var. Türkiye’de ise sadece İstanbul’da var. Bunu önce Marmara bölgesine, ardından da tüm Türkiye çapına yaymak lazım.”

Haberin Devamı

Türkiye’de olsa İstanbul kalmaz

   
   
 
 
 
 

   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!