Türkiye’de normal jetler 30 dakikada ‘ambulans’ oluyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de normal jetler 30 dakikada ‘ambulans’ oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2003 02:07

AZERBAYCAN Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in ABD'ye Rusya'dan gelen uçakla gönderilmesi sağlık alanındaki bir eksiğimizi daha ortaya çıkardı. Türkiye'de hazır bekleyen ve acil hizmet verebilecek özel hava ambulansı bulunmuyor. Hava ambulansı hizmeti veren şirketler, talep edildiğinde özel jetleri kiralayıp, 30-90 dakikada kendi tıbbi cihazlarıyla ambulansa çeviriyorlar. Bunun için kiralanabilen 12 jet içinde, ABD'ye teknik ikmal yapmadan uçabilecek uçak ise yok. Yetkililer bu konuda şunları söylediler:

12 JET KULLANILIYOR

Dr. İbrahim Kurt (Medline Alarm Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü)
Ambulansa çevirdiğimiz özel jetlerle ABD'ye kadar hasta taşıyabiliyoruz. Türkiye'de özel hava ambulansı taşıtı yok. VIP hizmetler veren jetleri kiralayarak ve portatif malzemelerle ambulansa çevirip hasta taşıyoruz. Türkiye'de hava ambulansı olarak kullanılabilen 12 jet var. Jetlerden 2'si uzun menzilli, ama ABD'ye kadar uçması için bir kez ikmal yapması gerekiyor. Tek uçuşla gidilmesi gerektiğinde jetleri yurtdışından kiralıyoruz. Fakat uçak ambulansları yoğun bakım olanakları dahil her türlü tıbbi teçhizatla donatabiliyoruz. ABD ve Kanada'ya kadar gidebiliyoruz.

5 UÇAK 3 HELİKOPTER

Nilgün Kanber (SOS Hava, Deniz ve Kara Ambulansları Hizmeti Servisi Genel Müdürü)
12 yıldır, kısa mesafelerde helikopter, uzun mesafelerde ise uçakla hasta taşıyoruz. 5 uçak, 3 helikopteri ambulansa çevirip, uçurabiliriz. Yılda ortalama 50 uçuşumuz oluyor. Her türlü vakayı, durumları ne kadar ağır olursa olsun yoğun bakım şartlarında götürebiliyoruz. Hava ambulansı olarak LEAR, FALCON, Beec 400 jetlerini kullanıyoruz. İkmal gerektiren uzun mesafeli uçuşlar için yurtdışından Gulfstreem tipi uçak kiralıyoruz. Hasta olması halinde bu jetler yarım saatte her türlü donanıma sahip ambulanslara çevrilebiliyor. Defibrilatör, suni solunum cihazı dahil her türlü tıbbi malzemeyle donatıyoruz. Gerekirse bebek kuvözü de koyabiliyoruz. Ayrıca istenen uzmanlıkta, İngilizce bilen doktor sağlıyoruz. Müşterimizin yüzde 80'i yabancı. Hasta akışı, Türkiye'den Avrupa ve ABD'ye. Doğu'dan, özellikle Türki cumhuriyetlerden Türkiye'ye geliyorlar. Ücret havada kalış süresine göre değişiyor. Yurtdışına tek uçuş ortalama 150 bin doları buluyor.
Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!