Türk vekillere ihraç Wilders'i sevindirdi

Güncelleme Tarihi:

Türk vekillere ihraç Wildersi sevindirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2014 22:03

Hollanda, Türk kökenli İslami kurumların inceleme altına alınması planlarına karşı çıkıp eleştiride bulundukları için iktidar ortağı İşçi Partisi’nden atılan Türk kökenli milletvekilleri Selçuk Öztürk ile Tunahan Kuzu’yu konuşuyor.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı, Uyumdan Sorumlu Bakan aynı zamanda PvdA (İşçi Partisi) üyesi Lodewijk Asscher, birkaç ay önce parlamentoya yazdığı bir mektupta Gülen Hareketi, Milli Görüş, Hollanda Diyanet Vakfı, Süleyman Efendi Cemaati hakkında inceleme başlatılmasını ve bu dini grupların 5 yıl boyunca yakın takibe alınmalarını istedi. Asscher, mektubunda dini grupların Hollanda’daki Türkleri etki altına aldığını, bunun Türkiye kökenli göçmenlerin uyumunu olumsuz etkilediğini öne sürdü. Türk kökenli milletvekilleri Kuzu ve Öztürk ise Asscher’i Türkiye kökenli kuruluşları “ötekileştirmekle” suçlayarak eleştirdi. PvdA, önceki gün olağanüstü toplantı yaparak milletvekillerinden eleştirel tutumlarını değiştirmelerini ve özür dilemelerini istedi. Kuzu ve Öztürk, bunu reddedip sözlerinin arkasında olduklarını açıkladı. Öztürk’ün toplantıda PvdA Uyum Komisyonu sözcüsü Ahmed Marcouch’a “Allah belanızı versin” dediği de belirtildi. İşçi Partisi lideri Diiderik Samsom, üç saat süren toplantı sonrası ciddi görüş ayrılıkları yaşadıkları Kuzu ve Öztürk’ün ihraç edildiklerini açıkladı.

HOLLANDA'DA ACI GÜN

Toplantı sonrası açıklamada yapan milletvekilleri ise parti toplantısında bir deklarasyona imza atmalarının istendiğini ve bunu yerine getirmedikleri için ihraç edildiklerini söyledi. Kuzu, “Hollanda’nın demokrasi tarihinde acı bir gün yaşıyoruz. Seçilmiş olan milletvekilleri susturulmaya çalışıldı, bunu kabul etmedik ve kabul etmeyeceğiz. 10 yıl içinde katılaşan, sağcılaşan, ırkçılaşan entegrasyon politikasına yeni bir haykırış getirmeye ve son nefesimizle mecliste seslendirmeye çalışacağız” dedi. 15 sene belediye meclis üyeliği, 2 senedir milletvekilliği yaptığını söyleyen Öztürk ise “Susmamızı istediler. Susmadık, susmayacağız ve önümüzdeki günlerde de insanların meclisteki sesi olacağız” diye ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!