Türk ve ABD askeri heyetleri bir araya geldi

Güncelleme Tarihi:

Türk ve ABD askeri heyetleri bir araya geldi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2003 10:49

ABD askerlerinin Kuzey Irak'taki Türk askerlerini gözaltına almasıyla ilgili Türkiye ile ADB askeri yetkilileri arasındaki görüşme saat 14:00'da Genelkurmay Başkanlığı karargahında başladı.

Haberin Devamı

Türkiye ve Amerika arasında güven bunalımı yaratan Süleymaniye baskını, iki ülke arasında geniş kapsamlı olarak bugün ele alınıyor. 11 Türk askerinin gözaltına alındığı ve kötü muamele gördüğü olay konusunda heyetler Genelkurmay  Karargahı’nda saat 14.00'da bir araya geldi.

Türk heyetine Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Köksal Karabay, Amerikan tarafına da NATO komutan yardımcısı John Slyvester'ın başkanlık ettiği toplantı planına göre, her iki heyette 3'er subay daha bulunuyor. Toplantıya iki ülkenin dışişlerinden katılım öngörülmüyor. Toplantının sadece askerler arasında yapılması kararlaştırıldı. Toplantıya katılan subayların rütbeleri albay ve binbaşı oldu.

Türk tarafından Korgeneral Köksal Karabay ve üç Türk subayı, Amerikan tarafında ise Korgeneral John Slyvester ve üç Amerikan subayı yer aldı. Toplantıda Süleymaniye baskını dışında, Kuzey Irak'taki Türk askeri varlığı da görüşmede ele alınacak.

Haberin Devamı

Genelkurmay Karargahı’nda toplantı, iki ülkenin Süleymaniye baskını konusunda resmi bilgileri ilk kez karşılıklı olarak aktarmaları açısından büyük öneme sahip.

Türkiye, hiçbir gerekçeyi kabul etmeyeceğini toplantı öncesinde açıklamıştı. Ayrıca, Süleymaniye'deki binada bulunan patlayıcı ve silahların askerlerin kendi güvenlikleri için bulundurduğu açıklanacak. Türkiye, bölgedeki askerler konusunda Amerikan tarafına bilgi verildiğini anımsatarak, askerlerin terörist örgütlerde karıştırılmasını da kabul etmiyor.
Sorunun korgeneral seviyesinde ele alınmasi ise Amerika’nın saldırıyı telafi etmek istemesinin ve iyi niyetinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Söz konusu toplantı dün Kuzey Irak'ta yapılacaktı ancak ABD tarafının katılımını yetersiz bulan Türk ekibi, toplantının iptalini istemişti. Bu gelişmenin ardından NATO Avrupa Komutanı Orgeneral Jones, bu krizi çözmek için dün apar topar Ankaraya'ya gelerek dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay'da temaslarda bulunmuştu. Jones'un ziyaretinin ardından toplantıların korgeneral düzeyinde ve Ankara'da yapılması kararlaştırılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!