'Türk ordusu hergün vuruyor, sivillere zarar vermiyor'

Güncelleme Tarihi:

Türk ordusu hergün vuruyor, sivillere zarar vermiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2007 14:27

Erbil Valisi Nevzat Hadi Mavlood, Türk ordusunun, Irak sınırında sivillerin olmadığı, sadece PKK üyelerinin bulunduğu bölgeleri hemen her gün vurduğunu, bu operasyonlarda hiçbir sivilin zarar görmediğini söyledi.

Haberin Devamı

Açıklama yapan Erbil Valisi Nevzat Hadi Mavlood, Kuzey Irak'la ilgili soruları yanıtladı. Türk ordusunun Kuzey Irak'ta PKK'lıların bulunduğu bölgeleri bombaladığını kaydeden Vali Mavlood, bu bölgede sivil yerleşimler olmadığını belirtti. İsrail'deki Jerusalem Post gazetesinde “Kürdistan Türk ordusuna mezar olur” şeklindeki sözleri yayınlanan Erbil Valisi Mavlood, böyle bir söz söylemediğini kaydetti. Erbil’de hiçbir İsrailli ile görüşmediğini ifade eden Mavlood, “Ben Türkiye’deydim. Türkiye’de üç gün kaldım ve 15’inde Erbil’e döndüm. Öyle bir şey de demedim” dedi.

Bir ay önce Erbil valiliğinde bir Fransız gazeteci ile görüştüğünü belirten Mavlood, o gazetecinin kendisine bölgeyle ilgili pek çok konuda soru sorduğunu, konu Türkiye’ye gelince de Türk ordusunun Irak sınırını geçeceğine inanmadığını söylediğini vurguladı.

PKK'nın Kuzey Irak’taki dağlık bir bölgede bulunduğunu ifade eden Erbil Valisi, “Onların yaşadığı bölge, İran-Türkiye-Irak sınırında, dağlık, zor bir bölge. Geçmişte hiçbir Irak hükümeti burada kontrol sağlayamadı. Buralarda yerleşim bölgeleri de var. Bölgesel Kürt Yönetimi için de PKK’yı buradan çıkarmak zor. (Fransız gazeteciye) Türk ordusu gelse bile bölgenin topografisi nedeniyle PKK’yı çıkaramayabileceğini söyledim” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN 1991’DE YAPTIKLARINI ASLA UNUTMAYIZ”

Fransız gazetecinin kendisine “Türk ordusu sınırı geçerse ne yaparsınız” diye sorduğunu belirten Mavlood şöyle konuştu:

“Ben de bölgemizi korumak hakkımızdır dedim. Daha fazlasını değil. Haberdeki gibi kötü bir ifade kullanmadım. Türkiye’nin bizim için çok önemli olduğuna inanıyoruz. Her zaman söyleriz, 1991’de Türkler bizim Amerikan uçaklarıyla korunmamızı sağladı, bize sınırı açtı, bizi destekledi. Bunu asla unutmayız. Bazı sorumsuz insanlar böyle kötü kelimeleri yayınlayarak Türkiye tarafında da nefretin oluşmasına neden oluyor.”

Erbil’de pek çok Türk şirketinin bulunduğu, bunlardan bazılarının eğitim sektöründe faaliyet gösterdiğini belirten Nevzat Hadi Mavlood, “Onlara bütün imkanları tanıyoruz. Örneğin burada Nilüfer ve Işık Kolejleri var. Bana da çok yakın. Onlar bizim ne düşündüğümüzü biliyor. Dün basılan o çirkin sözü ben söylemedim. Türkler gerçekten kardeşimiz” dedi.

“PKK TERÖR ÖRGÜTÜ MÜ” SORUSUNU YANITSIZ BIRAKTI

Mavlood, PKK’yı bir terör örgütü olarak görüp görmedikleri sorusuna yanıt vermekten kaçınırken, “PKK’nın büyük bir sorun olduğunu biliyoruz... PKK, Irak’taki Kürtleri temsil etmiyor. Türkiye’deki Kürtlerle ilgileniyor. Bu sorunu çözme yolunun Türkiye’deki insanlarla müzakerelerle olabileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Erbil Valisi Mavlood, Türk Hükümeti’nin “Türkiye’deki Kürdistan” bölgesinde, Türkiye’deki Kürtlerin eğitim ve diğer alanlardaki gelişmesini sağlaması gerektiğini ifade etti.

“TÜRK ORDUSU HER GÜN VURUYOR, SİVİLLERE ZARAR VERMİYOR”

Kuzey Irak’ta PKK varlığını kabul eden Mavlood, Türk ordusunun burayı zaten vurduğunu ama iç bölgelerde PKK’nın bulunmadığını söyledi. Mavlood, “Bahsettiğim dağlık bölge sınırda. Türk ordusu şu anda zaten buraya geliyor ve her gün bombalıyor. Burada yerleşim yok. Sivillerimize de hiçbir şey olmadı. Burada tabi ki PKK var, bu bir gerçek. Burası sınırdaki Türk ordusuna da yakın. İçerlerde ise yerleşim bölgeleri var ve PKK yok” dedi.

Türk askerinin Kuzey Irak’a girmesine karşı olan Erbil Valisi, bölgede bulunan Amerikan askerlerinin bulunduğunun hatırlatılması üzerine de “Biz hiçbir yabancı asker istemiyoruz demiyoruz. Koalisyon güçleri var tabi ki. Anlaşmalarla buradalar ve bizi destekliyorlar özellikle inşaat konusunda yardım ediyorlar” diye konuştu.

TÜRK ASKERİ PKK İÇİN GELECEK

Mavlood, Türk askeri ile Amerikan askerinin farkının ne olduğu sorusuna ise, “Türk ordusu buraya PKK’ya saldırmak, onlarla savaşmak için geliyor. Koalisyon güçleri ise kimseyle çatışmıyor sadece inşaat işleri yapıyor” yanıtı verdi.

Erbil Valisi, PKK’ya destek vermediklerini, kendi şehirlerinde hiçbir PKK bürosu bulunmadığını sadece Mahmur’da bir kamp bulunduğunu ve burada da sadece sivillerin olduğunu söyledi. Mavlood, Koalisyon güçlerinin bir süre önce Mahmur’da yaptığı kontrollerde hiçbir silah bulamadığını da ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!