Türk mühendisler yazdı F-16’nın gözü kulağı oldu

Güncelleme Tarihi:

Türk mühendisler yazdı F-16’nın gözü kulağı oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2020 07:00

TÜRK mühendislerin yerli yazılımla Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine kazandırdığı Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK), İdlib’de F-16’ların gözü kulağı oldu. Sınırdan 400 kilometre mesafeye kadar tarama yapabilen ve Barış Kartalı olarak da bilinen HİK uçağının elektronik sistemlerinin geliştirilmesinde yüzlerce mühendis görev aldı.

Haberin Devamı

ÜÇ SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

TSK’nın 27 Şubat’tan bu yana İdlib’de sürdürdüğü Bahar Kalkanı Harekatı kapsamında üç gün önce düşürülen SU-24’lerin anlık bilgilerini F-16’lara ileten Barış Kartalı, önceki gün de L-39 tipi savaş uçağının düşürülmesinde aynı görevi icra etti. Harekat başladığından bu yana F-16’ların bölgede gözü, kulağı olan Barış Kartalı’nın projesi, 2002 yılında o dönem müsteşarlık olan Savunma Sanayii Başkanlığı ile Boeing arasında imzalanan sözleşmeyle başladı.

200’DEN FAZLA MÜHENDİS GÖREV ALDI

Boeing 737 platformu üzerine kurulan sistemle üretilen ilk uçağın teslimatı 2014 yılında yapılırken, projenin dördüncü ve son uçağı da 2015 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girdi.

Uçağın tüm haberleşme ve elektronik destek sistemleri Türk mühendislerce tasarlandı. Uçağın en önemli bileşenlerinden olan görev bilgisayarı yazılımının yanı sıra yer segmenti yazılımı ve sistem mühendislikleri için HAVELSAN’da 200’den fazla mühendisle yetkinlik havuzu kuruldu.

400 KİLOMETRE MENZİLİ VAR

Sistemin bakım, idame ve modernizasyon faaliyetleri yine HAVELSAN tarafından yürütülürken, projenin VHF/UHF telsizlerinin üretimini ASELSAN, uçak modifikasyonunu da TAI yaptı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde şu anda Kuzey, Doğu, Batı ve Güney olmak üzere dört adet HİK uçağı bulunuyor. 400 kilometre menzile sahip Çok Rollü Elektronik Taramalı Radar’la görev yapan ve tüm uçar unsurları tespit edebilen HİK uçağı, yakıt ikmali ile 18 saate kadar havada kalabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!