Türk jetlerinden Rumlara gözdağı

Güncelleme Tarihi:

Türk jetlerinden Rumlara gözdağı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk Hava Kuvvetleri, S-300 füzeleri ve Yunan savaş uçaklarının konuşlandırılacağı Baf Hava Üssü'nü 24 Ocak'ta hizmete sokacağını açıklayan Rum Yönetimi'ne gözdağı vermek için Kıbrıs'ta gövde gösterisi yaptı. F-16'lardan oluşan bir filo savaş uçağı, önceki gün öğleden sonra Girne, Karpaz ve Lefkoşa üzerinde dakikalarca uçarak, temsili hedeflere dalış gerçekleştirdi.

Rum gazeteleri ise, F-4 tipi iki Türk savaş uçağının Rum bölgelerinde uçarak Baf Hava Üssü'nün fotoğraflarını çektiğini iddia etti. Gazeteler, uçakların sabah ve akşam saatlerinde 15 dakika süreyle ‘Kıbrıs hava sahasını’ ihlal ettiğini öne sürdü. Rum Yönetimi'nin uçuşları protesto etmek için BM nezdinde girişimde bulunduğu belirtildi.

Bu arada, Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides'in 8 Şubat'ta yapılacak başkanlık seçimlerine iki hafta kala Baf Hava Üssü'nü hizmete açma girişimi karşısında Türkiye'nin KKTC ile birlikte alacağı önlemlerin içeriği netlik kazanmaya başladı.

Türkiye, Yunanistan'ın Baf Hava Üssü aracılığıyla Güney Kıbrıs'a yerleşmesine misilleme olarak üç projeyi hayata geçirmeyi planlıyor. Askeri kaynaklara göre, projelerden ikisi Gemikonağı ve Gazimagosa Boğazı'na iki büyük deniz üssü inşa edilmesi. Üçüncü projeye göre ise Kasım ayındaki Toros tatbikatında F-16'ların kullandığı Geçitkale Havaalanı Ortadoğu'nun en büyük hava üssüne dönüştürülecek. Geçitkale Havaalanı'nda sürekli birlik bulundurulmasının da gündemde olduğu kaydediliyor. Projeler, tamamen Türkiye tarafından finanse edilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!