Türk Genelkurmay Başkanı yıllar sonra Atina'da

Güncelleme Tarihi:

Türk Genelkurmay Başkanı yıllar sonra Atinada
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanı Org.İsmail Hakkı Karadayı, Ege ve Kıbrıs'ta gerginliğin tırmandığı bir dönemde Batı Avrupa Birliği (BAB) Genelkurmay Başkanları toplantısına katılmak üzere bugün Atina'ya geliyor. Zirvenin yapılacağı otelde kalan 18 ülkenin genelkurmay başkanını 3 bin polis koruyacak. Polis dalgıç ve devriye botları da otel etrafında hazır tutulacak. Org.Karadayı'ya ise özel koruma verilecek.

Türkiye, Avrupa Birliğini'nin savunma örgütü olan BAB'ın genelkurmay başkanlarının bir günlük zirvesine gözlemci ülke sıfatıyla katılıyor. 18 genelkurmay başkanının katılacağı zirve, 7 Nisan Salı günü Atina'ya 20 kilometre uzaklıktaki Asteras Oteli'nde yapılacak. Dönem Başkanı Yunanistan'ın evsahipliği yaptığı zirvede, BAB ve NATO arasındaki ilişkiler ve örgütün düzenlemeyi planladığı askeri tatbikatlar tartışılacak.

Yıllardır Yunanistan'a gelen ilk Türk Genelkurmay Başkanı olan Karadayı'nın Atina Havalimanı'nda Yunan Genelkurmay Başkanı Doganis tarafından karşılanması ve iki genelkurmay başkanının özel bir görüşme yapmaları bekleniyor. Yunan kaynaklar, ikili görüşme yapılırsa, Doganis'in Ege sorunlarını görüşmekten kaçınacağını ve sorunların çözüm adresi olarak Uluslararası Lahey Adalet Divanı'nı göstereceğini vurguluyor.

Yunan basınının Karadayı'nın Atina ziyaretine ilgisi büyük. Ziyareti manşetten veren gazeteler, Karadayı'nın iki ülke arasında giderek artan tansiyonu düşürmeyi hedeflediğini öne sürdü. Eksusia gazetesi ziyarete tam sayfa ayırdı ve ‘Ankara’nın en güçlü adamı Atina'da' başlığını attı.

Toplantının düzenleneceği Asteras Oteli'nde, 1988'de Başbakan Turgut Özal, Andreas Papandreu ile buluşmuş, dönemin dışişleri bakanı Mesut Yılmaz ve Yunan Dışişleri Bakanı Karolas Papulyas, Ege'de güven artırıcı önlemler anlaşmasını imzalamıştı.

F-16'lar eşlik edecek

Org.Karadayı'nın Yunanistan'da güvenliğini sağlamak için adeta seferberlik ilan edildi. Yunanistan'ın Ankara Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Genelkurmay'a çağrılarak alınması istenen önlemler sıralanırken, Yunan güvenlik güçlerinin son derece duyarlı olması istendi. Genelkurmay yetkilileri ile diyalog halinde olan Yunan Askeri Ataşesi ise, Karadayı'nın güvenliği için tüm önlemlerin alındığını Türk askeri yetkililere bildirdi.

Öte yandan, Karadayı'yı Atina'ya götüren Gulf Stream modeli askeri uçağa Yunan Hava Sahası’na kadar 4 TÜrk F-16 uçağının eşlik edeceği bildirildi. Daha sonra radarla izlemeye alınacak olan Karadayı’nın uçağı, Atina Havaalanı'nda yeterince korunamayacağı ihtimali göz önündü bulundurularak, Genelkurmay Başkanı'nı Atina'ya bıraktıktan sonra Türkiye'ye dönecek. 7 Nisan'da tekrar Atina'ya giderek, Karadayı'yı Türkiye'ye geri getirecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!