Türk gemisi Mısırlı yetkilileri kaçırdı

Güncelleme Tarihi:

Türk gemisi Mısırlı yetkilileri kaçırdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kızıldeniz'i Akdeniz'e bağlayan Süveyş Kanalı'nda dün inanılmaz bir kaçırılma olayı yaşandı. Port Said Limanı'ndan bir mahkeme tebliğini duyurmak için Türk bandıralı ‘‘Obo Engin’’ adlı gemiye çıkan 8 Mısırlı görevli iddiaya göre rehin alınarak kaçırıldı.

Elde edilen bilgilere göre finansal kiralama anlaşması uyarınca Ermar denizcilik şirketi tarafından işletilen ‘‘Obo Engin’’ adlı gemi geçtiğimiz Eylül ayında Singapur'dan bilinmeyen bir yöne doğru kaçırıldı. Ermar olayı Cumhuriyet Savcılığı'na intikal ettirdi. ‘‘Obo Engin’’ önceki gün Süveyş Kanalı'na girmek isterken Port Said Limanı'nda, Mısırlı yetkililer tarafından durdurulmaya çalışıldı.

Güverteye çıkan bir Mısırlı adli yetkili, iki avukat, iki liman polisi ve denizcilik şirketinden bir yetkili gemi kaptanına kararı tebliğ etmek istediler. 21/97 nolu karar, geminin Süveyş Kanalı'ndan geçebilmesi için Mısır gemi acentasına olan 375 bin dolarlık borcunu ödemesini, aksi takdirde limana bağlanmasını öngörüyordu.

Ancak iddiaya göre kaptan işbirliği yerine aralarında kılavuz kaptanın da bulunduğu Mısırlı yetkilileri rehin alarak, uluslararası denize açıldı. Sahil muhafız güçlerinin gemiyi durdurma girişimleri sonuçsuz kaldı; gemi radyo mesajlarını da cevapsız bıraktı. Mısırlı görevlilerin de üzerinde olduğu geminin şimdi Türkiye'ye doğru yol almakta olduğu bildirildi.

Ermar Şirketi dün ‘‘uluslararası bir skandal’’ olarak nitelediği bu kaçırılma olayıyla hiçbir ilişkisinin olmadığını açıkladı. Ermar Denizcilik Şirketi'nin sahibi Ali Yenidünya'ya göre, gemi Vakıf Deniz Finansal Kiramala A.Ş. ile Zihni Grubu'na ait Istanbul Gemi İşletmeciliği arasında imzalanan bir protokol uyarınca kaçırıldı.

Denizcilerin bu iki şirketin talimatıyla hareket ettiklerini öne süren Ali Yenidünya, ‘‘Önceden planlanmış bir şey olmayabilir. Ancak bir anlık bir olay neticesinde gelişmiş olsa bile onları durdurmayarak suça iştirak ediyorlar’’ dedi.

Ermar Şirketi'nin bu açıklaması Zihni Grubu'na ait İstanbul Gemi İşletmeciliği Şirketi tarafından doğrulanmadı. Atina'da bulunan Zihni Holding Başkanı Asaf Güneri, ‘Olayla ilgimiz yok. Geminin Singapur’dan Türkiye'ye getirilmesi hizmetini yerine getiriyoruz' dedi. Asaf Güneri, konunun geminin sahibi olan, kamuya ait Vakıf Deniz Finansal Kiralama A.Ş.'nin Başkanı Adnan Taşpınar ile görüşülmesi gerektiğini belirtti.

Vakıf Deniz yetkikileri Adnan Taşpınar'ın akşam saatlerinde basına bir açıklama yapacağını bildirirken, İstanbul Gemi İşletmeciliği'nden Raşit Günay, ‘‘Ermar'ın yaptığı açıklamaya katılmıyoruz.’’ demekle yetindi. Raşit Günay, gemide alıkonulan Mısırlı görevlilerin durumunun ne olacağıyla ilgili soruya da geminin Türkiye'ye doğru seyrettiğini ifade ederek, ‘Onlar bizim misafirlerimiz. Burada teslim edilip, ülkelerine gönderilecekler’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!