Türk dostu prenses öldü

Güncelleme Tarihi:

Türk dostu prenses öldü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2002 02:00

İngiliz Kraliyet Ailesi'nin en renkli simalarından Prenses Margaret, 71 yaşında hayata veda etti. Kraliçe Elizabeth'in kız kardeşi olan Margaret, son 8 yıldır yaz tatillerini Türkiye'de geçiriyordu.

İlginç hayatı ve yaşadıklarıyla İngiliz Kraliyet Ailesi'nin en renkli simalarından biri olan İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in kızkardeşi Prenses Margaret, 71 yaşında hayata veda etti. Prenses Margaret'i sık sık geldiği Türkiye'de ağırlayan Çiğdem Simavi, ‘‘Çok üzgünüm, Türkleri ve denizimizi çok seviyordu’’ dedi.

1998 yılından beri iki defa felç geçiren Prenses Margaret, cuma günü geçirdiği üçüncü felcin ardından dün sabaha karşı 02.30'da kalp yetmezliği şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Çocukları Lord Linley ve Lady Sarah'ın başında beklediği bir zamanların zarafet örneği prenses, cumartesi sabahı saat 06.30'da uykusunda hayata veda etti. Prenses'in ölüm haberi İngiltere'yi yasa boğdu. Kraliçe İkinci Elizabeth'in kızkardeşi Prenses Margaret'in ölümü üzerine, Buckingham Sarayı'nda ve Londra'daki diğer resmi binalarda bayraklar yarıya indirildi.

Londra'da bulunan Çiğdem Simavi ise, ‘‘en büyük Türk dostu’’ olarak tanınan Prenses Margaret'in ölüm haberini herkes gibi tesadüfen basından öğrendi. Hürriyet'e konuşan Çiğdem Simavi, üzüntüsünü dile getirirken, ‘‘Prenses Margaret söylendiği gibi zor bir insan değildi. Çok iyi bir insandı ve biz hiçbir zorluğunu görmedik’’ dedi. Türkiye'ye 8 kez gelen Prenses Margaret'in Türkleri çok sevdiğini söyleyen Çiğdem Simavi, ‘‘Prenses Türkleri ve denizimizi seviyordu. İlk defa 8 yıl önce Türkiye'ye geldi. Ve daha sonra sürekli gelmeye başladı’’ dedi.

FIRTINALI HAYAT

Prenses Margaret, 21 Ağustos 1930'da York Dükü ve Düşesi'nin ikinci kızı olarak dünyaya geldi. Margaret, Kraliçe Elizabeth'in tahta çıktığı 1952 yılından kısa bir süre sonra, henüz 22 yaşındayken saray protokolüne takıldı. Margaret, boşanmış bir kişi olan Yüzbaşı Peter Townsend'e aşık oldu ve onunla evlenmeye kalktı. İki yıl süren tartışmalardan sonra Margaret savaşı kaybederek ‘‘İngiliz Uluslar Topuluğu'na görevlerinin bilinci ve Hıristiyan evliliğinin bozulmayacağına ilişkin kilise öğretisi’’ sonucu Townsend'le evlenmeyeceğini açıklamak zorunda kaldı. ‘‘Lord Snowdown’’ unvanı alan sosyete fotoğrafçısı Anthony Armstrong-Jones'la 30 yaşındayken 1960 yılında evlenen Margaret, David ve Sarah adlı 2 çocuk doğurdu. 1978'de boşanan Margaret, hızlı ve bohem hayatıyla, canlı kimliğiyle dikkat çekti. Margaret ile Kralize Elizabeth farklı kişilik ve çekişmelerine rağmen çok yakındılar. Ana Kraliçe ile birlikte 2 kızkardeş, İngiliz monarşisinin kalbindeki güçlü kadın üçlüsü olarak tanındı. Günde 3 paket sigara içen Margaret'in 1985'te sol akciğerinin bir kısmı alındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!