Türk camisine git dedim dinlemedi

Güncelleme Tarihi:

Türk camisine git dedim dinlemedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2007 00:00

New Jersey’deki Fort Dix üssüne saldırı planlamak suçundan tutuklanan Serdar Tatar’ın babası Müslüm Tatar, "Oğlum yabancıların camilerine gidiyordu. ’Türklerin camilerine git, Türklerle gez, yabancıların camilerine gitme’ diye nasihat ettim. Onunkisi yalnızlıktandı ama terörist olamaz" diyor.

Müşteriler yemeği bırakıp kaçtı

Müslüm Tatar anlatıyor: "Sürekli tehdit ediliyorum. Fort Dix kışlasından, ’Bir büyük pizza, yanında bomba ve biraz da mermi gönder’ diyorlar. Yoldan geçenler el kol işareti yapıyor. Müşteriler yemeklerini bırakıp kaçtı. Sekiz kişi işi bıraktı. Dükkan sahibi kira kontratımı iptal etmek istiyor."

15 yıldır ABD’de yaşayan Müslüm Tatar’ın (55) New Jersey’in Cookstown kasabasında kurduğu düzen tıkır tıkır işliyordu. Geçen salı sabahına kadar herşey yolunda gidiyordu.

Bir zamanlar Sivaslı bir ailenin çocuğu olarak Ankara’ya göç etmiş, orada çok sevdiği fotoğrafçılığı meslek edinmiş ve kendisine bir stüdyo açmıştı. Ne var ki 1992 yılında ekonomik sıkıntıları yüzünden herşeyini satıp ailesini de geride bırakarak çalışmak için Yeni Zelanda’ya gitmek zorunda kalmıştı. Burada 1.5 yıl restoranlarda aşçılık yaptıktan sonra ABD’ye giden Müslüm Tatar, bu ülkede düzenini kurmasının ardından eşini ve 3 çocuğunu da yanına almıştı.

Bu arada 2 kızını evlendiren Müslüm Tatar, oğlu Serdar ile birlikte New Jersey’nin Cookstown kasabasındaki pizza restoranını işletmeye başlamıştı.

15 yaşındayken ABD’ye gelen ve uyum güçlüğü çeken Serdar Tatar, zaman zaman babasıyla ters düşüyor, "Sen bırak dükkanı ben çalıştırayım" diyordu. Ancak babası "Bu dükkan senin ama, sana bırakmam için daha çok erken. Bir kaç sene daha bekle" diye geri çevirmişti. Bu söz üzerine babası ile yollarını ayıran Serdar, yaklaşık 1 saat mesafede olan Phlidalphia’daki 7 Eleven’da çalışmaya başladı. Bu sırada tanıştığı Ahıska Türklerinden olan ve 11 yaşında çocuğu bulunan dul kız arkadaşı ile imam nikahı kıydı.

Bu pürüzlere rağmen herşey yolunda giderken, geçen salı sabahı işe gittiğinde kötü bir sürprizle karşılaştı Müslüm Tatar. Dükkanın müdürü "Patron, yüzlerce gazeteci seni arıyor. Telefonlar susumuyor, Serdar’ı tutuklamışlar. Kışlaya saldırı planlıyormuş" deyince, başından aşağı kaynar sular döküldü. Eşi Suna Hanım Türkiye’de tatildeydi. Ne yapacağını şaşırmıştı.

TÜRK TERÖRİST OLMAZ

Hürriyet’i evinde ağırlayan Müslüm Tatar "Benim çocuğum dinini seven bir insandı ama, örümcek kafalı değildi" diyerek şöyle devam ediyor: "Oğlum yabancıların camilerine gidiyordu. ’Oğlum Türklerin camilerine git, Türklerle gez, yabancıların camilerine gitme’ diye nasihat ettim. Ama onunkisi yalnızlıktandı. Arkadaş bulamadı, boşluk içine düştü. Daha sonra bu birlikte tutuklandığı çocuklarla ilişkisini kestiğini söylemişti. Benim oğlumun terörist olmasına imkan yok. Öyle bir insan değil. Türk insanından terörist olmaz. Farkında olsam kendim elimle götürür teslim ederdim."

Sürekli tehdit edildiğini, pizza dükkanına artık kimselerin gelmediğini şöyle anlatıyor Müslüm Tatar: "Özellikle Fort Dix kışlasından telefonlar geliyor. Bir büyük pizza yanında bomba ve biraz da mermi gönderir misiniz diyorlar. Yoldan geçenler el kol işareti yapıyorlar. Günde 2000 dolar gelir elde ettiğim restoranıma kimse uğramıyor. İlk gün yüzlerce gazeteci geldi, zorla içeri girdiler. Müşteriler yemeklerini bırakıp kaçtılar. Çalışanlardan 8 kişi işi bıraktı. Dükkan sahibi kira kontratımı iptal etmek istiyor. Artık böyle 3 gün dayanamam."

Baba, Amerikalı da atışa gidiyor

POLİSLER
gece oğlumun evine gelmişler, kapıyı kırıp içeri girmişler. O sırada Serdar eşiyle birlikteymiş. Alıp götürmüşler. O gün Serdar atış poligonundaymış. Evde iki üç tane mermi bulmuşlar. Ancak burada bütün Amerikalılar atışa gidiyor. Bir kaç defa uyarmıştım. Oğlum silahla ne işin var diye. "Baba herkes gidiyor. Bütün Amerikalılar orada" demişti.

Adım Müslüm diye suçluyorlar

ACABA bize tuzak mı kuruyorlar diye düşünüyorum. Ben yıllardır her gittiğim yerde ismimden dolayı rahatsızlık çekiyorum. Adım Müslüm olduğu için "Sen Müslüman mısın?" diye soruyorlar. Suçlu gözüyle bakıyorlar. Serdar için 25 yıl isteneceği söyleniyor. Bu Amerika’daki her Türk’ün başına gelebilir. Böyle bir büyük davada oğlumu iyi savunacak iyi bir avukat tutabilmem zor.

Üs haritası pizzacıda poster

SUÇLAMALARDA
Serdar’ın Fort Dix haritasını diğer arkadaşlarına vermesi büyük bir olaymış gibi anlatılmış. Fort Dix’in haritası duvarımda poster olarak asılı. Garip işler dönüyor anlayamıyorum. Ayrıca Fort Dix kışlası bize 10 kilometre mesafede. Çok nadir olarak biz oradan sipariş alırız. Serdar, zaten 2 yıldır burada çalışmıyor. Burada siparişleri götüren elemanım aynı zamanda orada bir asker. Burada ek iş olarak çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!