Turistler mahsur kaldı

Güncelleme Tarihi:

Turistler mahsur kaldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2022 07:00

Eski devlet başkanının görevden alındığı Peru’da olayların büyümesi üzerine OHAL ilan edildi. 800 kadar turist meşhur Machu Picchu harabelerinde mahsur kaldı.

Haberin Devamı

GÜNEY Amerika ülkesi Peru’da sular durulmuyor. Eski Devlet Başkanı Pedro Castillo’nun görevden alınması sonrası patlak veren protestolar nedeniyle, ülke genelinde olağanüstü hâl (OHAL) ilan edildi. Geceleri sokağa çıkma yasağı da gündeme gelirken, Savunma Bakanı Alberto Otarola, “Halihazırda devam eden vandalizm, şiddet eylemleri, otoyollarda barikat ve yol kapatma hadiselerine karşı güçlü ve otoriter bir yanıt için 30 günlük OHAL ilan edildi” dedi.

MACHA PICCHU’DAN TAHLİYE

Peru’da yaşananlar nedeniyle, yüzlerce yabancı turist ülkede mahsur kaldı. Protestolar özellikle Peru’nun güneyinde yoğunlaşırken, tarım örgütleri süresiz greve başladı. Ülkenin en önemli turistik merkezlerinden Machu Picchu’da, şiddetli protestolar nedeniyle tren seferlerinin durdurulması sonucu 800 turistin tahliye için uzun süre beklediği bildirildi. Belçikalı bir turistin Fransız AFP’ye yaptığı açıklamada, “Machu Picchu’ya en yakın Cuzco şehrine trenle gidip uçakla Lima’ya ulaşmayı planlıyordum ancak şu an durumum belirsiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘ÖNLEYİCİ GÖZALTI’

Bu arada, ülkedeki protestolar ve şiddet olayları 7 Aralık’tan beri sürerken, Peru Başsavcılığı, ‘isyan’ suçlamasıyla tutuklu bulunan Castillo’nun, 18 ay önleyici gözaltında tutulmasını talep etti. Öte yandan, Castillo yanlılarının erken seçim talebine hükümetten yanıt geldi. Castillo’nun yerine gelen Peru’nun ilk kadın Devlet Başkanı Dina Boluarte, erken seçimlerin en yakın Aralık 2023’te yapılabileceğini duyurdu. Vatandaşlara seslenen Boluarte, “Peruluları sükûnete çağırıyorum. Bu ülke 80’lerde ve 90’larda kan gölüne döndü. Acılı tarihimize geri dönmek istemiyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU

Pedro Castillo, Peru Cumhuriyet Kongresi’ni feshettiğini ilan etmiş, Kongre ise bu karara uymayarak Castillo’yu görevden almıştı. Castillo’nun yerine Yardımcısı Dina Boluarte getirilmişti. Ardından güvenlik güçleri Castillo’yu başkent Lima’daki Meksika Büyükelçiliği’ne sığınmaya çalıştığı sırada gözaltına almıştı. 7 Aralık’tan beri devam eden protestolarda, en az 8 kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!