Türbanlı kraliçe Malezya'yı karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Türbanlı kraliçe Malezyayı karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2007 00:00

Türkiye'de eşi türbanlı bir cumhurbaşkanın Çankaya Köşkü'ne çıkması tartışılırken, Malezya'da ilk kez türbanlı bir kraliçe saraya girdi. Ancak muhalefet türbanlı kraliçeye karşı çıkarak, yemin törenine katılmadı.

Haberin Devamı

Malezya Kralı Mizan Zeynel Abidin (45) dün başkent Kuala Lumpur’da düzenlenen törende yemin ederek görevine başladı.

 

Yemin töreninde Altın kaplı bir Kuran ve hançeri öpen Kral Abidin, ülkeyi hukuka bağlı ve adil şekilde yöneteceğine ve İslam dinini her zaman üstün tutacağına dair yemin etti. Yolsuzluk ve adaletsizlikle mücadele sözü verdi.

 

Böylece, Malezya Kralı'nın dört çocuk annesi eşi Nur Zahire, modern Malezya tarihinin ilk türbanlı kraliçesi oldu.

 

MUHALEFET: MÜSLÜMAN OLMAYANLAR İKİNCİ SINIF

 

Haberin Devamı

Ancak, Muhalefetteki Halkın Adaleti Partisi ve Liberal Demokrat Hareket (LDP), türbanlı kraliçeyi protesto ederek yemin törenine katılmadı. LDP, türbanlı kraliçenin toplumun tüm kesimlerini temsil etmediğini vurguladı.

 

LDP, Kral ve Kraliçe'nin tutumlarıyla Malezya'da Müslüman olmayanların ikinci sınıf vatandaş olarak görülmesine yol açtığı ve toplumu böldüğü uyarısı yaptı.

 

Malezya dünyada dönüşümlü yöntemle kralın belirlendiği tek monarşi. İç çekişmeleri önlemek için ülkedeki 9 sultanlık üyelerinden biri 5 yılda bir kral ilan ediliyor. Bu haliyle Malezya Tito sonrası Yugoslavya Federasyonu'nda olduğu gibi, her eyaletin dönüşümlü olarak devlet başkanlığını üstlenmesine benziyor.

 

İki eyaletin şeriatla yönetildiği Malezya’da 26 milyonluk nüfusun yüzde 62’si Müslüman. 1980’lerin sonunda yüzde 25 olan türban takanların oranı bugün yüzde 60'a yükselmiş durumda.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!