Trump’ın talebi reddedildi: Avrupa’dan tampon bölgeye asker yok

Güncelleme Tarihi:

Trump’ın talebi reddedildi: Avrupa’dan tampon bölgeye asker yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2019 08:30

Amerikan Washington Post’un haberine göre, ABD Başkanı Trump’ın Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması planlanan tampon bölgede Almanya, İngiltere ve Fransa ordusunun görev yapması girişimi üç ülke tarafından reddedildi.

Haberin Devamı

ABD merkezli Washington Post (WP) gazetesi, Amerikan ordusunun Suriye’den çekilme tarihi yaklaşırken, oluşacak boşluğun Avrupalı ülkeler tarafından doldurulması planının rafa kalktığını yazdı. Gazeteye konuşan üst düzey ABD’li ve Avrupalı yetkililer, Fransa, İngiltere ve Almanya’nın Suriye’nin kuzeyinde inşa edilmesi planlanan tampon bölge için asker göndermesi planının üç ülkenin ‘ağız birliği’ içindeki tavrıyla reddedildiğini söyledi. Haberde üç ülkenin de ABD’li yetkililere “Eğer siz çekilirseniz, biz de Suriye’de kalmayız” mesajını ilettiği belirtildi.

Fransa ve İngiltere’nin terör örgütü YPG’nin liderliğinde kurulan Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) sahada askeri destek sağladığı biliniyor. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, geçen hafta ABD’nin ‘Avrupalı asker’ planını gündeme taşıdığı gün yaptığı açıklamada, ABD’nin bölgede hem İran’ı engellemek hem de Suriye’den çekilmek istemesinin oldukça ‘gizemli’ olduğunu söylemiş, plana mesafeli yaklaşmıştı. İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise İngiliz ordusunun ABD’lilerin yerine alması gibi bir ihtimalin bulunmadığını söyleyerek planı kabul etmediklerini açıklamıştı.

Haberin Devamı

‘YENİDEN ELE ALMALI’

WP, Avrupa’nın olumsuz yanıtının Trump’ın Suriye’den çekilme kararını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini ortaya koyduğu yorumunda bulundu. Gazeteye göre Suriye’den çekilme sonrasında Türkiye’nin YPG’ye saldırmama konusunda ikna edilememesi ABD’li yetkilileri endişelendiriyor. Gazeteye konuşan ABD’li bir yetkili, terör örgütü YPG ve Türkiye’yi kastederek, “Aracı bir güç ya da bir hakem olmadan düşmanları bölgede bırakmak güvenli değil” ifadesini kullandı. Trump, ABD askerlerinin Suriye’den çekileceğini 19 Aralık’ta duyurmuştu. ABD cephesi, Suriye’den çekilmeye yönelik net bir tarih açıklamazken, çekilmenin nisan ya da mayıs ayında gerçekleşmesi bekleniyor.

‘EN APTALCA FİKİR’

ABD Başkanı Trump’a yakınlığıyla bilinen Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Suriye’nin kuzeyinde Avrupalı askerlerin gelmesinin teşvik edilmesi amacıyla 200 kadar ABD askerinin Suriye’de bırakılmasını savunuyor. WP’nin haberine göre, Graham, Münih Güvenlik Konferansı’nda kapalı kapılar ardında gerçekleşen bir toplantıda ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan’a “Müttefiklerimize 30 Nisan’a kadar oradaki mevcûdiyetimizin sıfıra ineceğini mi söylüyorsunuz” sorusunu yöneltti. Bunun Trump’ın talimatı olduğunu söyleyen Shanahan’a yanıt veren Graham ise “Bu duyduğum en aptalca fikir” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!