Güncelleme Tarihi:
Trump'ın geçen Cuma günü imzaladığı kararname; Suriyeli mültecilere süresiz, diğer mültecilere ise dört ay giriş yasağı getirilmesini öngörüyordu. Kararname; Suriye, Irak, İran, Libya, Sudan, Somali ve Yemen vatandaşlarının ABD'ye girişini de üç aylığına yasaklamıştı.
Ancak New York'taki federal mahkeme, başkanlık kararnamesini geçici süreyle askıya alarak, havalimanlarında gözaltına alınanların sınır dışı edilmemesine karar verdi.
New York federal mahkemesinde görülen duruşmada, Federal Hakim Ann Donnelly, sınır dışı kararının "onarılmaz bir zarara" neden olabileceği gerekçesiyle ABD'ye girişlerine sınırlama getirilen ülkelerin vatandaşlarının geçici olarak ABD'de kalması yönünde karar aldı.
DAVA AÇILMIŞTI
ABD Başkanı Trump'ın imzaladığı kararnamenin cuma günü yürürlüğe girmesinin ardından New York'ta John F. Kennedy Havalimanı'nda iki Irak vatandaşı gözaltına alınmıştı.
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliğinden avukatlar gözaltına alınan Irak vatandaşlarının serbest bırakılması ve Trump'ın mültecilerin ve bazı Müslüman ülkelerin vatandaşlarının ülkeye girişini engelleyen kararın durdurulması için dava açmıştı.
KANADA: BİZİM KAPILARIMIZ AÇIK
ABD'de yürürlüğe giren göçmen yasağının ardından Kanada Başbakanı Justin Trudeau mültecilerin Kanada’ya gelebileceğini söyledi.
Trudeau, Twitter hesabından "Kanada'ya hoş geldiniz" (#WelcomeToCanada) etiketiyle yayımladığı mesajında,"Dini ne olursa olsun zulümden, terörden, savaştan kaçanları Kanada ağırlayacaktır. Çeşitlilik bizim gücümüzdür” dedi.
Kanada Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada ise çifte vatandaşlık kapsamında Kanada vatandaşlığı bulunanların, ABD'nin yeni göçmenlik uygulamasından etkilenmeyecekleri duyuruldu. Kanada Başbakanlık Ofisi Sözcüsü Kate Purchase'in yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Başkan Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn, çifte vatandaşlığı olanlar da dahil Kanada pasaportu sahiplerinin yasaktan etkilenmeyeceğini doğruladı. Kanada pasaportlarıyla seyahat eden Kanada vatandaşları, olağan süreçte ele alınacaklar."
İNGİLTERE'DEN TEPKİ
İngiliz hükümeti de Trump’ın bazı Müslüman ülkeler için getirdiği ABD’ye giriş yasağınının kendi vatandaşlarını etkilemesi halinde resmi girişimlerde bulunulacağını bildirdi. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan Theresa May’in Trump ile bu konuda aynı görüşte olmadığı belirtilerek, "ABD’nin göçmen politikası ABD hükümetinin işidir, İngiltere’ninki hükümetimiz tarafından belirlenir. Ancak biz bu tür bir yaklaşımı paylaşmıyoruz ve bu bizim izleyeceğimiz yol olmayacak" ifadeleri kullanıldı.
ABD yönetiminin konuyla ilgili yasal düzenlemesinin, özellikle İngiliz vatandaşları için muhtemel etkileri bakımından incelendiğine dikkat çekilen açıklamada, "Eğer İngiliz vatandaşları etkilenirse, ABD hükümetine bu konuda resmi şikayetimizi ileteceğimiz açıktır" değerlendirmesinde bulunuldu.
ZUCKERBERG DE TEPKİ GÖSTERDİ
Trump'ın getirdiği göçmen yasağını eleştiren isimlerden biri de Facebook'un kurucusu Mark Zuckerbeg oldu.
Zuckerberg, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD'nin bir göçmen ülkesi olduğuna ve bununla gurur duyulması gerektiğine dikkati çekti.
Kendi ailesinin Almanya, Avusturya ve Polonya, eşinin alesinin ise Çin ve Vietnam'dan ABD'ye gelen mülteciler olduğunu ifade eden Zuckerberg şunları söyledi:
"Birçoğunuz gibi ben de Başkan Trump'ın imzaladığı kararnamelerin etkisinden endişe duyuyorum. Bu ülkeyi güvende tutmamız gerekiyor ama bunu gerçekten tehdit unsuru olanlara odaklanarak yapmalıyız, sınır dışı edilmekten korkan milyonlarca belgesiz göçmene değil. Kapılarımızı mültecilere ve yardıma ihtiyacı olanlara açık tutmalıyız, bizi biz yapan da bu" dedi.